Prof. Dr. Sofuoğlu önemli açıklamalarda bulundu

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, "Bugün yüzyıl önce yaşanan olayın aynısı yaşanmaktadır. Batı, Kürtlerle Türkleri kışkırtarak birbirine düşürmek istiyor" dedi.

Sofuoğlu, yaptığı açıklamada, tarihin 50 veya 100 yıllık kısımlarının birebir aynısı olmasa da etki ve şekli itibarıyla birbirinin devamı niteliğini taşıdığını söyledi.

Bu tekrarın insan ihtiyaçlarının birbiriyle örtüşmesinden kaynaklandığını kaydeden Sofuoğlu, dünya üzerindeki kaynakların paylaşımıyla ilgili sorunların savaşlara neden olduğunu anlattı.

Sofuoğlu, Türkiye\'nin içinde bulunduğu sıkıntılı durum ve dünyadaki çatışmaların genel anlamda "III. Dünya Savaşı" gibi algılandığına işaret ederek, "Rusya\'nın Ukrayna\'yı işgali, Fransa\'nın Mali\'yi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Nijer gibi ülkeleri işgal etmesi Ortadoğu\'da, Irak\'ta, Suriye\'deki sıkıntılar ve Filistin\'deki saldırıların hepsi III. Dünya Savaşı\'nı çağrıştıran hadiseler. Bir de bunun üzerine Belgrad\'a Arnavutluk bayrağının açılmasıyla çıkan karışıklıklar, sonrasında Balkan coğrafyasında ayaklanmaya zemin hazırlanıyor" diye konuştu.

Bu yeni dünya savaşı algısının Batılı güçler tarafından tasarlandığını vurgulayan Sofuoğlu, "Lawrence"in ve "Sykes Picot" gibi anlaşmaların Ortadoğu\'da çıkıyor oluşu, bu bölgenin Amerika ve Avrupa tarafından karıştırıldığının kanıtı niteliğinde olduğunu ileri sürdü.

"Türkiye, artık Batılı güçlerin tuzaklarına düşmüyor"

"Batılılar, Lawrance üzerinden Ortadoğu\'da, Şerif Hüseyin üzerinden Osmanlı Devleti\'ni kışkırtarak Araplar ile Türkleri birbirine düşürdü" diyen Sofuoğlu, "Bugün yüzyıl önce yaşanan olayın aynısı yaşanmaktadır. Batı, Kürtlerle Türkleri kışkırtarak birbirine düşürmek istiyor. İttihat Terakki idaresi, bugünkü Türkiye idaresinin Kürt vatandaşlarına davrandığı gibi Arap halklarına sağduyulu yaklaşsaydı, arada husumet oluşmasaydı ve Batılıların oyunlarını anlayıp, karşı oyunlar düzenleseydi, Araplarla bu duruma gelmezdik" şeklinde konuştu.

Sofuoğlu, Arap halklarıyla bu durumlara gelinmesinde 2\'nci Abdülhamit\'in tahttan indirilmesinin de büyük payı olduğunu dile getirerek, Osmanlı Devleti\'nin Ortadoğu\'da o dönemde kurduğu istihbarat ağının, 31 Mart ayaklanması süreci ve sonrasında çökertildiğini ve bazı Türk ajanların Arap başkentlerinde asıldığını söyledi.

Türkiye\'nin geçmişteki hatalara düşmediğini vurgulayan Sofuoğlu, "Mevcut hükümet, Türkleri ve Kürtleri Kurtuluş Savaşı\'nda omuz omuza savaşmış kardeşler ilan ederek, uluslararası güç odaklarının eline düşme tehlikesindeki Kürt halklarını kucaklamıştır. İttihat Terakki idaresi, Arapları bu şekilde kazanabilseydi, bugün Batılı güçler petrol bölgeleri üzerinde hakimiyet kuramayacaklardı" ifadesini kullandı.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]