Partilerde 1 Kasım heyecanı başladı

AK Parti ve CHP’nin aksine MHP ve HDP, aday adaylarından başvuru ücreti talep etmiyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimin yenileneceği tarih olarak 1 Kasım’ı belirlemesinin ardından partiler hazırlıklarını tamamlayarak milletvekili adaylarının başvurularını almaya başladı. HDP’nin 28 Ağustos itibarıyla başlattığı süreç, dün itibarıyla AK Parti, CHP ve MHP’de de başladı. AK Parti ve CHP’nin aksine MHP ve HDP, aday adaylarından başvuru ücreti talep etmiyor

İl ve belediye başkanlarına aday adaylığı yolu kapalı

26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne hazırlanan AK Parti, bir taraftan da kongre için çalışmalarını yürütüyor. Son merkez karar ve yönetim kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda dün adaylık süreci başladı. Başvurular, 3 Eylül saat 19.00’a kadar sürecek. Başvurular genel merkeze ve il başkanlıklarına yapılabilecek. Erkek adaylardan 5, kadın adaylardan 2 bin 500 lira başvuru parası alınacak. Engellilik halini belgeleyen aday adaylarından başvuru ücreti istenmeyecek. AK Parti yetkilileri, başvuruların sıfırdan alındığını belirterek 7 Haziran öncesi başvuranların da yeniden başvuruda bulunmak ve aidat ödemek zorunda olduklarını ifade etti.

7 Haziran öncesinde il kongrelerini tamamlayan AK Parti’de, bu kongre sürecinde seçilmiş olan il ve ilçe başkanları ile yönetim kurulu üyeleri aday gösterilmeyecek. 2014’teki yerel seçimlerde belediye başkanı, belediye meclis ve il genel meclis üyesi seçilen isimler de listelere konulmayacak. Parti yönetimi, halkta karşılığı olan bu durumdaki isimleri ise yetkili kurullarında yapacağı değerlendirmeler sonucu listelere yerleştirebilecek. 7 Haziran seçimleri öncesinde Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mehmet Özhaseki ile Sakarya Hendek Belediye Başkanı Ali İnci partinin talebiyle istifa ederek, milletvekili adayı olmuş ve milletvekili seçilmişlerdi.

Tüzüğe üç dönem ayarı

AK Parti’nin 12 Eylül’de gerçekleştireceği 5. olağan büyük kongrenin gündemi de belli oldu. Kongre saat 10.00’da başlayacak. Tüzük değişikliği komisyonunun raporu okunacak, müzakere edilecek ve oylanacak. Tüzükte yapılacak değişiklik ile 25. parlamento dönemi dondurulacak. Yeni 3 dönemlik vekiller yeniden aday olabilecek. Eski 3 dönemlik milletvekillerinin adaylıklarının da önü açık olacak.

1 Kasım’da yapılacak genel seçimlerde CHP’den milletvekili aday adayı olmak isteyenler için başvurular dün başladı. Aday adayı olmak için sabah saatlerinden itibaren parti genel merkezine gidenler, ücretlerini yatırdıktan sonra parti girişine kurulan stanttan dosya alıp başvuruda bulundu. Milletvekili listelerinin genel merkez tarafından belirlenmesi öngörülen CHP’de aday adaylığı başvuruları, 7 Eylül Pazartesi günü saat 17.00’de sona erecek. Adaylık başvurusunda bulunan kadın ve gençlerden 2 bin 500 lira, diğer adaylardan ise 5 bin lira ücret alınıyor. Engelli adaylardan ise ücret talep edilmiyor. Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) CHP kontenjanından seçilen Ali Öztunç, 1 Kasım’da yapılacak genel seçimde CHP’den milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti. Öztunç’un Kahramanmaraş’tan aday adayı olması bekleniyor. CHP Genel Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 7 haziran öncesi yapılan önseçim sonucu ortaya çıkan listeye saygılı bir aday listesiyle seçime gidileceğini söyledi. Tanrıkulu, kontenjan adaylarının durumuna ilişkin ise kararı merkez yürütme kurulu ve parti meclisinin karar vereceğini belirtti.

"Başka çare yok"

Tanrıkulu, 7 Haziran’da aday olanların 1 Kasım’daki seçime katılmak için de para yatırmak zorunda olmasını ise şöyle değerlendirdi: “Bu seçimde Hazine’den gelen bir yardım yok. Dolayısıyla her parti kendi kaynaklarıyla seçime hazırlanmak durumunda. CHP aynı zamanda bir örgüt, üye partisidir. Hem adaylarımız hem de üyelerimiz bu seçim kampanyasını finanse edecekler, başka çare yok. Biz üyelerimizden de CHP’yi seven bütün dostlarımızdan da kampanyalarımıza yardım isteyeceğiz” dedi.

Aday adaylarından ücret alınmıyor

Genel Başkan Devlet Bahçeli başkanlığında dün toplanan MHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında seçime ilişkin kararlar alındı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, MHP’de adaylık başvurularının 1-6 Eylül tarihlerinde yapılacağını söyledi. Partinin bütün seçim çevrelerinde seçime katılacağını ifade eden Yalçın, seçimin yenilenmesi nedeniyle başvuru yapacak adaylardan ücret alınmayacağını belirtti. Yalçın, takviminin sıkışık olması nedeniyle milletvekili adaylarını merkez yoklamasıyla tespit edip Yüksek Seçim Kurulu’na bildireceklerini kaydetti.

HDP bağışçılardan destek istiyor

HDP’de 28 Ağustos’ta başlayan aday adaylığı başvuruları 4 Eylül’e kadar sürecek. Başvuru yapanlardan ücret alınmayacak. 7 Haziran seçimine ilk kez parti olarak giren ve yüzde 13 oy alan HDP, Hazine yardımı almadığı için bağışçılarından gelen destekle kampanyasını yürütmüştü. Bu süreçte yüklü miktarda borçlandığı öğrenilen HDP’nin, borçları ödemek için ocak ayında ödenmesi öngörülen Hazine yardımını beklediği belirtildi. Yeniden bir seçim sürecine girilmesi ise HDP’nin planlarını değiştirdi. HDP, bir kez daha bağışçılardan destek isteyecek. Seçim startını veren parti, internet sitesi üzerinden vatandaşa “destek” çağrısı yapacak.

Kaynak: Habertürk

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]