Para Kazanan Kadın Daha Çok Sigara İçiyor

Sakarya Üniversitesi Tütün Kontrolü Kordinasyon Kurulu'nun yaptığı bir ankete göre, geçen yıllara göre sigara içen kadınların sayısında artış görüldü.

Türkiye'nin ilk tütün kontrolü kordinasyon kurulu, Sakarya Üniversitesi'nde hayata geçirildi. Tütün kontrolü ile ilgili çalışmalara öncülük etmek, Ulusal Tütün Kontrol Programı'nın hedefleri doğrultusunda çalışmalarda bulunmak, yeni Tütün Kontrol Yasası kapsamında hükümlerin üniversitede titizlikle uygulanmasını sağlamak için geçen şubat ayında Sakarya Üniversitesi Tütün Kontrolü Kordinasyon Kurulu kuruldu.
729 Personel Anketi Değerlendirdi

Esentepe Kampusu'nda bulunan Atatürk Kültür ve Kongre Merkezi'nde bugün düzenlenen toplantıda konuşan Tütün Kontrolü Kordinasyon Kurulu Başkanı Yrd.Doç. Dr. Pınar Pazarlı, kurulun ilk çalışmasının Tütün Kontrolü İlk Adım Projesi olduğunu söyledi. Proje kapsamında sigara alışkanlığıyla ilgili anket düzenlediklerini belirten Yrd.Doç.Dr. Pazarlı, şöyle konuştu:
"Toplam 729 personel anketi değerlendirdi. Eğitim düzeyi oldukça yüksek olan yüzde 75'i yüksekokul, üniversite ve yüksekokul mezunu personelimizde genel sigara içicilik oranı yüzde 36 olarak saptandı. Çarpıcı bir sonuç kadın personelimizde içicilik oranlarının erkeklerdeki içicilik oranlarına oldukça yakın olmasıydı."

Kadınların Sigara Tüketimi Artmış

Bu rakamın erkeklerde yüzde 37, kadınlarda yüzde 33 olduğunu anlatan Pazarlı, sözlerine şöyle devam etti:
"Ülkemizde önceki yıllarda yapılan çalışmalarda erkeklerde sigara içme alışkanlığının kadınlara göre belirgin olarak daha fazla olduğu gösterilmişti. Ancak son yıllarda kadınlarımızın giderek artan oranda sosyoekonomik bağımsızlıkları kazanması, geleneksel yaşam tarzının değişmesiyle sosyal baskıdan giderek kurtulması ve bu unsurları kullanan tütün endüstrisinin hedef kampanyalarının bir sonucu olarak kadınların sigara tüketimi artmaktadır."

% 75'i Kanunu Destekliyor

Bilimsel olarak kadınların sigaradan daha çok etkilendiğinin tespit edildiğini anlatan Pazarlı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Personelimizin yüzde 88'i halka açık tüm kapalı alanlar ve işyerinde tütün ve tütün mamullerinin yasaklanmasını destekliyor. Sigara içicilerin yüzde 75'i kanunu destekliyor."

% 88'i Sigarayı Bırakmayı Düşünüyor

Öğrencilerle ilgili anket hakkında bilgi veren Pazarlı, ankete 7 bin 141 öğrencinin katıldığını, öğrencilerin yüzde 72'sinin merak, özenti ve arkadaş etkisiyle sigara içmeyi denediğinin tespit edildiğini söyledi. Öğrencilerin yüzde 50'sinin anne ve babasının sigara içtiğini anlatan Pazarlı, şöyle konuştu: "Yüzde 83'ünün sigara içen arkadaşları var. Ankete katılan öğrencilerin yüzde 43'ü sürekli sigara içiyor. Bunlardan yüzde 88'i sigarayı bırakmayı düşünüyor, yüzde 92'si sigara içmenin sağlığa zararlı olduğunu düşünüyor. Öğrencilerin yüzde 66'sı yeni yasaya göre okullarda sigara içme yasağını destekliyor."

Pazarlı, ayrıca, kurul olarak 2009'da 'Bağımlı olma özgür ol' projesini hayata geçireceklerini sözlerine ekledi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]