Pamukova'da zehirlenen işçiler hastaneye kaldırıldı

Pamukova ilçesinde faaliyet gösteren yemek ve organik atıkları işleyen Biosun Katı Atık Tesisi\'nde 6 işçi kimyasal zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.

Edinilen bilgiye göre, Pamukova\'da Biosun isimli Katı Atık Tesisi\'nde çalışan 5\'i kadın 1\'i erkek olmak üzere 6 kişi kimyasal zehirlenme şüphesiyle Pamukova Devlet Hastanesi\'ne kaldırıldı. Olayın duyulması üzerine Pamukova Devlet Hastanesi\'ne giriş çıkışlar yasaklandı. Hastaneye Sivil Savunma ve AFAD ekipleri geldi. Yapılan incelemelerde işçilerde herhangi bir kimyasal zehirlenme bulgusuna rastlanmadı. Ancak her türlü ihtimale karşı Tuğba Balaban, Tuncay Gökçe (31), Gülşen Toklu (36), Ayşe Bakı (45), Canan Çakın (35), Zeynep Peltev (46) isimli işçiler Toyata Sa Hastanesine sevk edildiler.

Biosun Katı Atıkları Tesisi\'nin Genel Müdürü Osman Türkmen, zehirlenmenin çürümüş baharattan kaynaklandığını tahmin ettiklerini belirterek, "Biz yemek ve organik atıkları topluyoruz. İşçilerimizin çürümüş baharat tozundan zehirlendiklerini tahmin ediyoruz. Yapılan tetkitlerde bir şey çıkmadı. Bütün tahliller temiz çıktı. Ama her ihtimale karşı Toyata Hastanesine sevk edildiler. Gelen atığın içinden çıkan çürümüş baharat tozunun arkadaşlarımızı etkilediğini düşünüyoruz. Sağlık durumları iyi, her hangi bir ağır durum yok" dedi.

Pamukova Kaymakamı Tuncay Dursun İlçe Hastanesine gelerek işçilerin durumu hakkında bilgi aldıktan sonra AFAD ekibinin çalışmaları takip etti.

Kaymakam Durusun yaptığı açıklamada, gaz zehirlenmesi şüphesi ile katı atık tesislerinde çalışan 6 işçinin İlçe Hastanesine başvurduğunu, doktorların İl AFAD ve Kriz Merkezini haberdar ettiğini belirterek, şöyle dedi:

"İl AFAD ekipleri İlçemize gelerek Biosun Katı Atık Entegre Tesisleri ve hastanemiz acil servisinde yatan işçilerin yakınlarında radyasyon ve kimyasal ölçümlerini yapmışlardır. Bu ölçümlerin neticesinde hem hastanemizde hem de Biosun Katı Atık Entegre Tesisleri ile Çöplerin atıldığıPamukova Çöplüğünde her hangi bir radyoaktif ve kimyasal bulgulara rastlanmamıştır."

Kaymakam Dursun, zehirlenme belirtisi gösteren 6 işçinin durumunun iyi olduğunu ve tedbir amaçlı Sakarya Toyota Acil Yardım Hastanesi'nde müşahade altında tutulmasına karar verildiğini bildirdi. Kaymakam Tuncay Dursun, şöyle devam etti:

"AFAD ekiplerinin verdiği bilgilere göre, Biosan Katı Atık Entegre Tesislerinde işçilerin çalışmasına kaygı verecek, olumsuz bulguya rastlanılmamıştır. İşçilerin çalışmasına müsaade edilmiştir. Ancak Cuma günü kesin raporu sunacaklardır."

Çürümüş baharat tozu iddiası

Fabrikanın Genel Müdürü Osman Türkmen ise, işçilerin rahatsızlanmasına çürümüş baharattan kaynaklanan toz maddenin yol açtığını ileri sürdü. Fabrikada yemek ve organik atıkların toplandığını kaydeden Türkmen, şunları söyledi:

"Organik atıkların içerisinde muhtemelen, tahminimiz, bilmiyoruz ama çürümüş baharattan kaynaklanan bir tozlanma olmuş. O da arkadaşlarımızı etkilemiş. Gelen atığın içerisinden çıkan bizim tahminimiz çürümüş baharat. Bandın üzerinden geçerken arkadaşlarımız poşeti açınca onu solumuşlar. Ondan kaynakalan bir şey. 6 arkadaşımız etkilenmiş. Kan tahlillerinde, burada yapılan tetkiklerinde her hangi bir şey çıkmadı. AFAD ekibi, İl sağlık Müdürlüğünden gelen ekipler herhangi bir kimyasal madde var mı diye araştırma yaptılar. Hepsi temiz çıktı. Herhangi bir şey yok. Arkadaşlarımızı Toyotasa Hastanesi'ne götürüyorlar. Orada da muayene olacaklar. Ondan sonra da taburcu olacaklar. Durumu ağır olan yok. Herhangi bir sıkıntıları yok. Toplam 25 kişi çalışıyor. Bunların 6'sı etkileniyor. 2'si astımı olan arkadaşlar. Onlar dolayısıyla biraz fazla etkilenmişler."

"Çalışmamıza izin verdiler"

Ölçümler sırasında tesiste çalışmaların devam ettiğini ifade eden Türkmen, şöyle devam etti:

"Çalışmamıza izin verdiler. Ölçümler yapılırken de çalışmaya devam ettik. Herhangi bir kısıtlama getirmediler bize. Kimyasal sızıntıya karşı önlem var. Bütün ölçülen limitler normalın 10 katı altında. Her türlü önlemimiz var. Bütün gaz dedektörlerimiz var. Kimyasal bir tozuma veya gaz çıkışına karşı önlemlerimiz var. Fabrikanın içerisini sürekli negatif basınçla çalıştırıyoruz. 5 yıldızlı otellerdeki gibi bir klima sistemi var. Oradan çıkan bütün gazları, bütün havayı biz iki kat filtrelerden geçiriyoruz. Bütün önlemler alındı."

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]