Özkoç: '7 Haziran sizin için veda zamanıdır'

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, ‘’AKP iktidarının eğitim politikaları, zengin çocuklarının iyi okullarda okumasına olanak tanıyor. Yoksullar ise hızla iyi bir eğitimden uzaklaştırılıyor’’ dedi.

‘’Yoksul mahallelerinin yoksul çocukları, kendilerini o mahalleden kurtaracak tek şansı; iyi bir eğitimi kaybediyor’’ diyen Özkoç, zaten adaletsiz olan sistemin, Anadolu liselerinin yok edilmesi ve dershanelerin kapatılmasıyla berbat bir noktaya geldiğini söyledi.

Özkoç, ‘’Sistemi daha adaletsiz, sınavları da şaibeli hale getirdiniz. N’oldu? Aldatıldınız mı? Eskiden ağlayanınız vardı, şimdi o da kalmadı. Bence bırakma zamanıdır. Milletimiz bu gerçekleri artık görüyor. 7 Haziran sizin için veda zamanıdır’’ dedi. TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyesi Özkoç, FATİH Projesindeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili dün gece geç saatlerde Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı hakkında verilen gensoru üzerinde konuşma yaptı

8,5 milyar lira, 4 yıl sonra çöp

Özkoç, ‘’her öğrenciye tablet’’ projesiyle ilgili şunları söyledi: ‘’ Eğitimde öğrenci başarısına teknolojinin etkisi sadece yüzde 1. Öğretmen eğitimine FATİH Projesinde ayrılan pay da yüzde 1. Neden? Öğretmen eğitimi, rant kapısı değil. Proje kapsamında öğrencilere dağıtılan tabletlerin teknolojik ömrü, 4 yıl. 8,5 milyar liralık yatırım. 4 yıl sonra, teknolojik çöp. Peki bu 8,5 milyar, öğretmene yatırım olsaydı, neler değişirdi? Finlandiya, bunu başarıyla uygulamış. En büyük yatırımını öğretmene yapmış. Bugün, OECD ülkeleri arasında uygulanan PISA sınavında, birinci. Hatırlayamadığım kadar uzun yıllardır. Peki Türkiye? Hatırlayamadığım kadar uzun yıllardır son 3’ü paylaşıyor.

Bill Gates korkunç diyor, etkisini ölçtünüz mü?


Neyi kriter alıyorsunuz? Sözkonusu tablet mi. Bakın Microsoft’un kurcusu Bill Gates ne diyor? ’Tabletlerin eğitim alanında kullanımını korkunç. Öğrencilere bir cihaz dağıtılarak yapılan denemeler gerçekten çok başarısız oldu. Bu durumda bütün eğitim müfredatının ve öğretmenlerin değişmesi gerekir.’ Bu eleştiri, sizi düşündürüyor mu? Siz bu projenin yüzde 10’nunu gerçekleştirdiniz.Merak edip de zahmet edip de bu projenin çocukların eğitim başarısındaki etkisini ölçtünüz mü?

Eğitimi, öğretmenlere teslim edeceğiz

Dünyanın eğitimde başarılı olan bütün ülkelerinde öğretmene yatırım yapılır. Peki bizim ülkemizde? 10 binlerce öğretmen atama bekliyor. Ne için? Mesleklerini yapıp, maaş alabilmek için. Biz daha işte bu aşamadayız. 130 bin öğretmen açığımız var. Öğretmene işbaşı yaptıracağız. Öğretmeni eğiteceğiz. Öğretmene devlet eliyle lisans üstü eğitim yaptıracağız. Kendi dallarında uzmanlaştıracağız. Eğitimi sizlerin eline değil, öğretmenlerin eline teslim edeceğiz.

İhale yasasından neden çıkarıyorsun!

Dünya bunu böyle yapıyor. Siz, sizin derdiniz başka. Siz eğitimde başarı değil. Rantta başarı istiyorsunuz. İspat mı? Tamam tablet alıyorsunuz. Öğrenciye vereceksiniz. Kamu İhale Yasası’ndan neden çıkarıyorsunuz. Şaibeli duruma neden getiriyorsunuz. Kamu İhale Yasasından hangi gerekçeyle çıkar. Doğal afet mi var, deprem mi var, olağanüstü hal aciliyet durumu mu var, yoksa milli güvenlik mi söz konusu, istihbarat mı söz konusu? Hiçbirisi değil. Sözkonusu yandaşınız ve sizsiniz.

Yoksul öğrenciye tüm yolları kapattınız

Bu tabletli eğitimle sözde hedefiniz ne? Eğitimde fırsat eşitliği. Peki ne getiriyor? Siz tablet dağıtmaya kalktınız onu bile başaramadınız. Sınav odağından sistemi kurtarıyoruz iddiasıyla dershaneleri kapattınız, tüm liseleri Anadolu lisesi yapıyoruz diye Anadolu liselerini Anadolu lisesi olmaktan çıkardınız. N’oldu? Hazırlık liselerine pıtırak gibi ülkeyi sarıyor. Dershanelerden çok daha pahalı üstelik Eskiden ortasınıf ve yoksul öğrencinin bir çıkış yolu vardı. Şimdi o yolların hepsini kapattınız.

Ağlayanınız vardı, o da kalmadı

Hazırlık liselerine sadece parası olanlar gidebilecek. Eğitimi daha da sınav odaklı hale getirdiniz. Sınavları şaibeli hale getirdiniz. Türkiye’de eğitim sistemini, yoksuldan, halktan yana değil, zenginden ve yandaştan yana yaptınız.

Noldu? Aldatıldınız mı? Eskiden ağlayanınız vardı, şimdi o da kalmadı. Bence bırakma zamanıdır. Milletimiz bu gerçekleri artık görüyor. 7 Haziran sizin için veda zamanıdır.’’

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]