Özgür-Der Sakarya Şubesi'nde Siret Seminerleri

Özgür-Der Sakarya Şubesi'nde, Murat AYDOĞDU tarafından sunulacak aylık siret seminerleri dizisinin ilkinde, "Kur'an Öncesi Mekke ve Cahiliyyenin Boyutları" adlı seminer programı gerçekleştirildi.

Murat AYDOĞDU, Kur'an öncesi Mekke'nin oluşum sürecini açıklayarak başladığı sunumunu İslam öncesi Mekke'sindeki sosyal, siyasi, idari ve ekonomik durumları irdelediği açıklamalarıyla sürdürdü. Sunumunun devamında Mekke'nin çorak ve mümbit olmayan bir arazi olmasının büyük etkisiyle Mekkelilerin ticarette büyük önem atfettiklerini ifade ederek; sanılanın aksine Mekke toplumunun dünyadan habersiz olmadığını, yakınındaki limanları ve ticaret yollarını kullanarak birçok ülkeyle ticari ilişkiler kurduğunu ve bu bağlamda dini ve ekonomik bir merkez olmasından hareketle yerleşik bir sosyokültürel yapının var olduğunu ifade etti.

İslam öncesi Mekke toplumunun dini yapısıyla ilgili olarak ise müşriklerin Allah'ın RABB sıfatı ile ilgili derin yanlışlıkları olduğunu; "Allah'ın sadece yarattığını ve öldürdüğünü, dünya hayatı ile ilgili işlerini, bazı yarattıklarına devrettiğine inanıyorlardı." sözleriyle açıkladı.

Müşrik araplarda ahiret inancının iki yönelimi olduğunu ve bunları da "Maddi şeylerle ahireti kurtaracaklarını sananlar(Beliyye inancı) ve ahireti inkar edenler 'Sen bu çürümüş kemiklerin tekrar dirileceğini söylüyorsun öyle mi?' (Ubey b. Halef)" cümleleriyle açıkladı.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]