ÖTV İndiriminin Süresi Uzatılacak mı?

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, "Nisan ayında açıklanacak yeni teşvik sistemiyle otomativ sektörü desteklenecek" dedi.

Toyota Türkiye'nin 1 milyonuncu otomobilini üretimi ve yeni nesil Verso'nun tanıtımı nedeniyle düzenlenen toplantıya Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Japonya Ankara Büyükelçisi, Toyota Motor Yönetim Kurulu Başkanı Kauzo Okamoto katıldı. Açılış konuşmasını yapan Toyota Türkiye Genel Müdürü Tamer Ünlü, "Bugün itibariyle toplam üretimimiz 1 milyon adede, toplam yatırırımız 1.2 milyar avroya ulaştı. Yeni nesil Verso'nun seri üretimin başlamasının dolayı son derece mutluluk duyuyorum" dedi.

Biri Kalp Krizi 4'ü Ekonomik Kriz

Toyota'nın başarılı çalışmalara imza attığını belirten Bakan Zafer Çağlayan ise, kriz döneminde yeni bir markanın üretilmesinin çok olumlu olduğunu söyledi. Çağlayan, hayatında "Biri kalp krizi 4'ü ekonomik kriz" olmak üzere 5 kriz gördüğünü belirterek, ancak bu krizden çıkılacağını söyledi.

Otomotiv Sektörüne Müjdeli Haber

 Türkiye'nin kısa süre içinde otomotiv üssü olacağını belirten Çağlayan, "Kısa bir süre içinde Türkiye'yi Avrupa ve dünyanın çok önemli otomotiv üslerinden, üretim üslerinden biri olması için çok önemli programlar yapıyoruz. Cumhuriyet tarihinde ilk defa sektör stratejisi hazırladık. Bu 22'si sanayi sektörüyle ilgili, 5'i de sanayi ve hizmet sektörüyle ilgili 27 sektörün stratejini hazırladık. Bu çerçevede bakanlılığımız, çeşitli kurumların verdiği desteklerle eski adıyla 'tabela envanteri', şimdiki adıyla 'girişim bilgi sistemleri' hazırladık. Bu sayede sektörlerin tamamını, ne kadar ürettiğini, ne kadar insan çalıştırdığını, doğal kümelenmelerin ne kadar olduğunu verecek tabloları elde ettik. Otomotiv sektörüne hükümetimizin desteği yan sanayisiyle, bütün alanlarıyla devam ediyor. Bu daha fazla olacak. Ve yeni teşvik sistemi, gerek otomotiv endüstrisi, gerek yan sanayiyle ilgili, bakanlar kurulunda nisan ayıdan görüşülecek. Nisan ayında açıklanacak yeni teşvik sistemiyle otomotiv sektörü ayrıcalıklı özel proje bazında desteklenecek. Bu teşvik sistemiyle Türkiye otomotiv sektörünün üssü olacak. Benim şimdiye kadar konuştuğum birçok uluslararası yatırımcı, birçok ünlü marka Türkiye'ye yatırım yapmak konusunda karar aşamasına gelmişlerdi. Ancak son dönemde çıkan küresel kriz, tüm dünyayı dolayısıyla ihracatı yüzde 92'si sanayi olan Türkiye'yi şöyle ya da böyle etkilemiştir. Umut ediyorum ki en geç yıl sonu ya da 2010 tarihine kadar Türkiye'ye çok sayıda uluslararası yatırımcı Türkiye gelecek. Türkiye'yi otomotiv üssü haline getireceklerdir" dedi.

Piyasa Olumlu Etkilendi

ÖTV'deki indirimin piyasayı çok olumlu etkilediğini belirten Çağlayan, "En son başbakanımızın Eskişehir'de açıkladığı, içinde otomotiv sektörünün de bulunduğu elektronik sektörü ve tüketim maliyetlerinin azaltılmasıyla ilgili kaynak kullanımını desteklemek için yapılan indirimler, otomotiv sektörüne çok önemli bir ivme kazandırmıştır. Ocak itibariyle 150 bin araçlık bir stok vardı. Şu an itibariyle iddia ediyorum ki, sektörle yaptığım temaslarla görüyorum ki eldeki stoklarda özellikle 1600 cc'de neredeyse tamamı eriyebilme seviyesine gelmiştir. Hafifi ticari araçta eldeki stokun en az yüzde 50'sinin eriyecek. ÖTV indirimi, Türk otomotiv sektörüne hakikaten ciddi bir genişleme ve rahatlama getirmiştir. Bu yan sanayisinden tüm gelir elde eden sektörlere kadar olumlu etkiledi. Gazetelere bakın, bundan 7-8 ay öncesi gibi çok geniş bir şekilde, bol bol reklamların dolduğu gazetelere dönüşmüştür. ÖTV indirimi otomotiv sektörünü stok maliyetinden kurtardı. Likidite girmesini sağladı. İstihdamı koruma anlamında önemli işlev sağladı" diye konuştu.
İndirimde Uzama Olmayacak

Kısa çalışma ödeneği çıkardıklarını vurgulayan Çağlayan, "İşten çıkarmayın, biz işçi parasını 6 ay ödeyeceğiz dedik. Bunun için binlerce başvuru aldık. Fakat sevinerek görüyoruz ki pazartesi uygulamaya giren bu uygulamayla TOFAŞ fabrikası başta olmak üzere Fiat fabrikası da kısa çalışma ödeneğinde çalışmak istemediğini, işçilerini çıkarmadan yoluna devam edeceğini beyan etti. Bu sektöre verilen desteğin ne kadar ivme yarattığının göstergesidir. Otomotiv satışları ister istemez, diğer yan sektörlerini olumlu etkiliyor. Diğer ülkelerde otomotive verilen destek canlılık yaratamadı. Bizde ise siparişleri birkaç katına çıkardı. Bu sadece 3 aylık bir uygulamadır. Vatandaşlarımız elinizi çabuk tutsunlar. Kendilerine verilmiş olan fırsatı çok iyi değerlendirsinler. 3 ay sonra bir uzatma bir gelişme olmayacak" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Çağlayan, yeni nesil Verso marka otomobili sürdü.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]