Otokar'da ihracat arttı, Toyota'da azaldı

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ. (TMMT), bu yılın ilk çeyreğinde 29 bin 566 adet otomobil üretti. Fabrikanın ilk çeyrekteki ihracatı Rusya\'da ki ekonomik kriz nedeniyle geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 24,21 düşerek 23 bin 149 adet olarak gerçekleşti.

Önceki yıllarda Euro Bölgesi\'ndeki ekonomik daralma nedeniyle üretimi ve ihracatı düşen, iki yıl önce başladığı 1. nesil Corolla\'nın üretimiyle ihracatta tekrar gaza basan Toyota Türkiye\'nin ihracattaki artışı Rusya\'da ki ekonomik krize takıldı.

Corolla\'nın en büyük pazarı olan Rusya\'da yaşanan devalüasyonun ihracatı olumsuz etkiledi. Japon otomotiv devi, Rusya pazarında yaşanan düşüşü Kuzey Afrika ve Irak\'a ihracatını arttırarak kapatmaya çalışıyor.

Otomotiv Sanayii Derneği\'nin (OSD) açıkladığı verilere göre, Toyota Türkiye, geçen ay 10 bin 705 adet otomobili üretim bandından indirdi. Fabrika ilk çeyrekte ise 29 bin 566 adet otomobil üretti. Corolla ve Verso modellerinin üretildiği fabrika, üç aylık aylık üretimiyle Türkiye otomobil üretiminin yüzde 15\'ini gerçekleştirdi.

"Bin 500 işçi alacak"

Toyota Türkiye, bu yılın ilk çeyreğinde 23 bin 149 adet ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıl aynı dönemde 30 bin 544 adet ihracat gerçekleştiren fabrikanın ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 24,21 düşüş gösterdi.

Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye AŞ, geçen yıl 131 bin otomobil üretmişti. Fabrikanın 2014 yılı ihracatı ise 109 bin 517 adet olmuştu. Toyota Türkiye, gelecek yılın ikinci yarısında yeni modelin üretimine başlayacak. Corolla ile yüzde 85\'e çıkan ihracat oranının yeni modelle daha da arttırmayı hedefleyen Japon otomotiv devi, yeni modelin üretimi için bin 500 işçi daha alacak.

Otokar\'da ihracat arttı


Otokar, bu yılın ilk çeyreğinde 812 adet araç üretimi gerçekleştirdi.

Toplu taşımacılık alanında minibüs, Sultan, Doruk ve Kent markalı otobüsler, Land Rover lisansı ile Land Rover Defender 4x4 taktik tekerlekli arazi tipi araçlar, savunma sanayii için tekerlekli hafif zırhlı araçlar, nakliye ve lojistik sektörü için treyler ve semi-treyler üreten Otokar, Sakarya\'daki fabrikasında geçen ay 370 araç üretti. Fabrika bu yıl Ocak-Mart döneminde 666 adet midibüs, 77 otobüs, 27 kamyonet ve 42 adet küçük kamyon üretti.

Geçen yılın ilk çeyreğinde 30 adet araç ihracatı yapan fabrika, bu yılın aynı döneminde ihracatını arttırarak 91 adede çıkardı.

Otokar, 2014 yılında 580 adet, 2013 yılında ise 620 adet araç ihracatı gerçekleştirmişti.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]