Otistik genç, başarılarıyla göz dolduruyor

Sakarya\'da 3 yıl önce başladığı masa tenisinde iki kez Türkiye ikincisi olmayı başaran otistik genç kız, dünya şampiyonluğunu hedefliyor.

Beynin gelimişini engelleyen otizm hastası Zeynep Tufan (18), masa tenisiyle sosyal hayata adapte oldu. 15 yaşına kadar hastalığı nedeniyle insanlardan kopuk yaşayan, yürüme güçlüğü çeken ve çevresindekilere zarar veren Tufan, 3 yıl önce Sapanca ilçesinde faaliyet gösteren Sportizm Otizm Gençlik ve Spor Kulübünde masa tenisiyle tanıştı.

Tufan, özel sporcular kategorisinde 2012 ve 2013\'te Türkiye ikincisi olmayı başardı. Günlerinin büyük bölümünü antrenmanla geçiren Tufan\'ın en büyük hedefi dünya şampiyonluğu.

Sportizm Otizm Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Bener Erkorur, yaptığı açıklamada, Zeynep ile 4 yıl önce tanıştıklarını, otizmin davranış problemlerini çok yoğun yaşadığını söyledi.

Zeynep\'in rahatsızlığı nedeniyle ciddi bir öfke durumu içinde olduğuna işaret eden Erkorur, "Spor programıyla bu öfke enerjisini boşaltmasını ve sakin hal almasını sağladık. Bunun yanı sıra temel beceriler edindi ve bu şekilde daha normal davranmaya başladı" şeklinde konuştu.

"Zeynep, ilk tanıştığımızda çok hiperaktifti ve seri hareketler yapıyordu" diyen Erkorur, bu özellikleri nedeniyle kendisini masa tenisine yönlendirdiklerini ifade etti.

Erkorur, Zeynep ile uluslararası turnuvalara katılacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bu konuda temel eğitimlere başladık, bizi yanıltmadı. Kısa sürede masa tenisinde iyi bir sporcu oldu. Son iki yılda Türkiye Özel Sporcular Federasyonunca düzenlenen yarışmalara katıldı. Yarışlarda bulunan tek otizmli ve buna rağmen iki kez üst üste Türkiye ikincisi olmayı başardı. Zeynep\'i son derece gururla izliyoruz. Artık amacımız uluslararası platformda yarışmak. Otizm nedeniyle hayattan kopuk yaşayan Zeynep, masa tenisinde uluslararası hedefleri olan bir sporcu haline geldi. Ailesi de bundan çok mutlu.

Sağlık kuruluşlarında istediğini bulamayan Zeynep, hastalığını tenis masasında yenmeyi başardı. Her birey, amacı olduğunda mücadele ediyor. Sağlık bozukluğu yaşayan bireylerin iyileşmekten başka bir amacı olmaz ama Zeynep, otizmle böyle mücadele ediyor. Tüm otizmli bireyler, spor yapabilir ve bir amaç uğruna çalışabilir."

Anne ve baba da mutlu


Baba Musa Tufan ise kızının başarılarını gururla izlediklerini söyledi.

Masa tenisini araç gördüklerini belirten Tufan, "Bu şekilde çocuğumuz, yaşama adapte oldu ve arkadaşlar edindi. Masa tenisi sayesinde hayatımızda yeni bir pencere açmış olduk. Zeynep, hayatta birçok şeyi başaramayan bir çocuktu ama masa tenisinin ardından başarılı bir çocuk haline geldi. Kızımla gurur duyuyorum" diye konuştu.

Tufan, Zeynep\'in masa tenisi sayesinde profesyonel bir sporcu olduğunu vurgulayarak, "Artık şampiyonluk için mücadele ediyor. Toplum içinde madalyalı bir çocuğumuz olduğunu gururla söylüyoruz. Onun sayesinde bu gurura kavuştuk. İnşallah, çok daha iyi başarılar elde edecek ve dünya şampiyonluğu için mücadele edecek" ifadesini kullandı.

Anne Hilal Tufan ise kızının 4 yıl öncesine kadar bisiklet dahi kullanamadığını ancak bugün Türkiye ikincisi olduğunu ifade etti.

Tufan, şunları söyledi:


"Zeynep, bizi şaşırtıyor. Her geçen gün yeni şeylerin üstesinden geliyor. Masa tenisinde profesyonel bir sporcu oldu. Otizmli bir çocuğun yapabileceği en önemli başarıları yakalamış durumda. Artık sporcu disiplini içinde bir çocuk. Turnuvalarda önemli başarılar yakaladı. Kızımla gurur duyuyoruz.

Artık daha farklı şeyler bekliyoruz. Zeynep, 4 yıl önce bisiklete dahi binemiyordu ama artık şampiyonluk için mücadele ediyor. Kızım, her gün dünya şampiyonluğu için yarışıyor. Bunu 4 yıl önce söyleseydiler rüya derdim ama ben de inanmaya başladım. Tek hedefimiz, onun bu başarıları yakalayabilmesi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]