Ortaöğretime Geçiş Sistemi nasıl uygulanacak?

SBS’nin kaldırılmasının ardından MEB tarafından geliştirilen yeni Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin nasıl uygulanacağını anlatan Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, kaldırılan SBS yerine öğrencilere yeni sınavlar getirilmediğinin altını çizdi.

Bu yıl uygulanmaya başlanacak yeni sistem; öğrenci, öğretmen ve okul ilişkisini güçlendirmeyi, eğitim sürecinde öğretmenlerin ve okulun rolünü daha etkin kılmayı, ülke çapında müfredatın eş zamanlı uygulanmasını, sınav kaygısının azaltılmasını, uzun vadede öğrencilerin ders dışı sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerinin değerlendirilmesini amaçlıyor.

Ortak sınav


Ortaöğretime Geçiş Sisteminde öğrenciler Matematik, Fen ve Teknoloji, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinden yapılan yazılı sınavlardan her dönem için birine ortak sınav olarak girecekler. Kasım ve Nisan aylarının son haftasında MEB tarafından yapılacak ortak sınavlara öğrenciler kendi okullarında ve sınıflarında girecek. Bir ders saatinde gerçekleşecek sınavlarda öğrencilere çoktan seçmeli 20’şer soru sorulacak.
Ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin katılacağı ortak sınavlar her dönemde iki okul gününe yayılacak ve sınav günlerinde okullar tatil edilecek. Yanlış cevapların değerlendirmeye alınmayacağı test usulü ortak sınavlara öğrenciler sınıflarında girerken, öğretmenler başka okullarda görev alacaklar. Hastalık ve geçerli mazeret sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için belirlenecek bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılacak.

İlk kez uygulanacak

2013-2014 eğitim öğretim yılında ilk kez ve sadece 8’inci sınıflara uygulanacak yeni sistemde Ortaöğretim Yerleştirme Puanı; ortak sınavların puanları, öğretmenlerin yapacağı diğer yazılı sınavların puanları ile 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalaması alınarak hesaplanacak. Yerleştirme Puanının yüzde 70’i ortak sınavların ortalamasından, yüzde 30’u da öğretmenlerin yapacağı diğer yazılı sınavlara dayalı olarak 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasından elde edilecek.

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı, yeni geçiş sistemiyle ilgili öğrenci velilerinin doğru şekilde bilgilendirilmesinin önemli olduğunu belirtti. Sandıkçı, geçen hafta iki günde düzenlediği ve il genelindeki tüm ilköğretim ve ortaöğretim kurum müdürlerinin katıldığı toplantılarda, Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin velilere en doğru biçimde anlatılması yönünde okul yöneticilerine uyarılarda bulunduğunu hatırlattı.

Sandıkçı, kaldırılan SBS yerine yeni bir sınavın getirilmediğini ve 6 temel dersten öğretmenler tarafından yapılmakta olan sınavlardan her dönem sadece birinin ortak sınav olarak yapılacağına dikkat çekti.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]