Ormanlar 'Sms' Ağına Dahil Olacak

Orman Genel Müdürlüğü'nün TÜBİTAK'ın desteği ve Bilkent Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiği, yetkililere SMS ile 15 ile 45 saniye içinde bilgi veren ''Orman Yangınları Erken Uyarı Sistemi''nin Adana bölgesinde geliştirilmesi için çalışma yapıldığı bildirildi.

Adana Orman Bölge Müdürü Mustafa Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana, Kayseri, Niğde, Osmaniye ve Nevşehir'i kapsayan sorumluluk sahalarında 906 bin 380 hektar ormanlık alan bulunduğunu söyledi.

Bu alanların yüzde 69'unun yangına birinci derece hassas konumda olduğuna işaret eden Kara, ''Bu alanların korunması ve geliştirilmesi konusundaki çabalarımız kararlılıkla sürüyor'' dedi.

Kara, Orman Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelindeki tüm birimlerinde yangınları önlemek, çıkan yangınlara da anında müdahale edebilmek amacıyla ciddi önlemler aldığını ifade ederek, şöyle konuştu: ''Bu önlemlerin başında, yangın ilk müdahale ekipleri, eğitimli işçiler, yer ekipleri, arazözler, su tankları, dozer ve greyderler, devriyeler ve helikopterler geliyor. Tüm bu önlemler, günün koşullarına göre sürekli gözden geçirilerek yenileniyor. Son olarak yangına anında müdahale etmek amacıyla Orman Genel Müdürlüğümüzün TÜBİTAK'ın desteği, Bilkent Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiği OYEUS (orman yangınları erken uyarı sistemi) kameralarıyla da ormanlarımız gözetlenmeye başlandı. Sistem şimdilik, Bölge Müdürlüğümüz bünyesindeki Adana'nın Karaisalı ve Osmaniye'nin Kadirli ilçesindeki 2 gözetleme kulesine kuruldu. Türkiye genelinde öncelikle kritik noktalarda kurulan sistemi, sorumluluğumuzdaki 47 gözetleme kulesinin tamamına oturtacağız.''

Sistemin pahalı olduğunu belirten Kara, kurulan sistemle yerleştirilen kameranın 40 kilometre alanı tarayıp, duman ve ateşi bir birinden ayırt ederek, merkeze alarm vermesinin yanı sıra 15 ve 45 saniye içinde de birim amirlerine SMS ve e-posta ile yangın uyarısı gönderdiğini bildirdi.

Sistemin kurulu olduğu bölgelerde bu yıl hiç yangın çıkmadığını anlatan Kara, ''kısa sürede SMS yoluyla yangını bize ileten sistemin tam olarak yaygınlaşmasıyla olası yangınlara müdahale de daha hızlı olacak. Sistemle, en değerli doğal kaynağımız ormanların yok olmaması adına önemli adım atılmış olacak'' dedi.

-GECE ATEŞLE IŞIĞI AYIRT EDEBİLİYOR-

Kara, sistemin, gece ateşle ışığı bir birinden ayırt edebildiğini de söyledi.

Orman yangınlarına erken müdahale için bölge müdürlüklerine ait tüm araçların internet üzerinden ''araç takip sitemi'' ile kesintisiz izlenebildiğini anlatan Kara, şunları kaydetti:''Bu sistem sayesinde, herhangi bir yangın ihbarında, ihbarın verildiği mevkiye en yakın arazöz ve diğer araçlar sevk edilerek, pozisyonları izlenebilmekte, arazinin yapısı, ormanlık durumu, harita üzerinde görülebilmekte, hem yangın hem de yangında kullanılan araçların bilgileri sayısal ortamda kayıt altına alınıp arşivlenebilmektedir.''

Zaman

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]