Organların tümü karşılıklı yer değiştirmiş!

Sol yanındaki ağrı şikayetiyle Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran Nazmiye Aslan(49), organları ters olup böbreği alınan ilk hasta olarak literatüre girdi.

Tıp tarihinde kalbi dahil tüm organları ters yönlerde olduğu halde böbreği alınan Dünya’daki 3 hastadan biri Sakarya’dan çıktı. Sağlık Bakanlığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği’ne başvuran Nazmiye Aslan, yapılan tahliller sonucu organlarının tümümün karşılıklı yer değiştirmiş olduğu saptanınca alışılmış böbrek alma operasyonu da risk oluşturdu. Açık ameliyat yönteminin dezavantajlı olacağını belirleyen hekimler laparoskopik nefrektomi uygulayarak Dünya’da bir ilke daha imza attılar. Canadian Urological Association Journal adlı uluslar arası bilimsel dergide de yayınlanacak olan ameliyat, alanında Dünya’da ilk olma özelliğini taşıyor. Daha önce yine organları yer değişmiş biri tümörden, biri de bağıştan dolayı alınan böbrek ameliyatlarına Sakarya’daki ameliyat da dahil oldu. Prof. Dr. Öztuğ Adsan yönetiminde gerçekleşen ve Dr. Hacı İbrahim Çimen tarafından uygulanan ameliyatla hastanın böbreği alınarak hasta bir gün sonra taburcu edildi.

ORGANLARININ TERSLİĞİNİ 6 YAŞINDA ÖĞRENDİ

Nazmiye Arslan, karnında ve sol yanında geçmek bilmeyen ağrılarından sonra Karasu Devlet Hastanesi’ne başvurduğunda henüz böbreğinin çalışmadığını bilmiyordu. İdrarında kana rastlanınca Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen hasta burada hekimlerin tahlilleri sonucu organlarının ters olduğu ve sol böbreğinin de hiç çalışmadığını tespit ettiler. Aslında sağ böbreği olan sol böbreğinin alınması gerekiyordu. Ancak, kalp, dalak, ciğer gibi tüm organlarının yerleri bilinen yerlerinin tam tersine olunca hekimlik tecrübesine büyük görev düşüyordu. İlk defa 6 yaşında organlarının ters olduğunu öğrendiğinden beri hayatında herhangi bir sorun yaşamadığını, ancak o dönem doktorunun biraz halsizlik yaşayabilirsin dediğinden kendisini halsiz hissettiğini söyleyen evli ve iki çocuk annesi Nazmiye Arslan, “ artık ağrılarımdan kurtuldum, başta bizlerle çok yakından ilgilenen ve ameliyatımı gerçekleştiren Dr. İbrahim Çimen olmak üzere tüm ameliyat ekibine ve hastane çalışanlarına teşekkür ediyorum. Allah sağlık çalışanlarımıza kolaylık versin, büyük emekle işlerini yapıyorlar” dedi.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]