Organ nakli çetesine darbe: 26 gözaltı!

İstanbul merkezli 7 kentte düzenlenen operasyonda, sahte kimlik düzenleyerek vericileri akraba gibi gösteren organ nakli çetesi çökertildi. Operasyonda Sakarya\'dan da bazı şüphelilerin gözaltına alındığı bildirildi.

Çetenin böbrek nakli bekleyen kişileri internet üzerinden bulduğu belirlenirken, operasyonda çete liderinin de aralarında bulunduğu 26 kişi gözaltına alındı. Çetenin telefon konuşmalarında şifreli olarak organ alıcıları için keklik’, vericiler için ise ‘araba’ kelimesini kullandığı ortaya çıktı.

20 bin TL karşılığında organ nakli

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 1 yıl önce yapılan ihbar üzerine çalışma başlattı. Yapılan çalışmaların ardından yasadışı yollarla böbrek ve karaciğer nakli yaptıran bir şebekeye yönelik operasyon düzenlendi. Teknik ve fiziki takiplerde şebekenin internet üzerinden böbrek ve karaciğer verecek kişileri belirlediği tespit edildi. Şebeke üyelerinin organlarını verecek kişilerle 20 bin TL karşılığında anlaştığı, anlaştığı kişilerin böbrek ve karaciğer dokusunu 40 bin TL’ye hastalara sattıkları öğrenildi. Şebekenin akraba olmayan kişilerin organ nakli için yasal olarak belirlenmiş “etik kurul kararı” engelini de organ verecek kişilere sahte kimlik çıkararak aştığı kaydedildi. Polis, tespit ve takip çalışmalarını tamamladıktan sonra İstanbul, Sakarya, Ağrı, Adana, Kocaeli, Ankara ve Gaziantep’te yapılan eş zamanlı operasyonlarda aralarında şebeke lideri Naim G.’nin de bulunduğu 26 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alın şüphelilerden 12’si emniyetten serbest bırakıldı. Aralarında böbrek alan ve böbreğini satan kişilerin de bulunduğu 14 şüpheli ise, emniyetteki işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edildi. Adliyeye sevk edilenlerden 4’ü adli kontrol uygulaması şartıyla olmak üzere 6 şüpheli serbest bırakılırken, 8 şüpheli tutuklandı.

Öte yandan şebekenin polise yakalanmamak için telefon görüşmelerinde şifreler kullandığı da takip sırasında tespit edildi. Şebekenin konuşmalarda organ verecek kişilere “keklik” dediği dile getirilirken, alıcıların ise “araba” diye şifrelendiği öğrenildi. Ayrıca sahte kimliklere “araba sigortası” ismini veren şebekenin kadın kimliklerini de “vişne” diye adlandırdığı belirtildi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]