Organ Bağışı Haftası etkinlikleri gerçekleştirildi

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Organ Bağışı Haftası dolayısıyla düzenlenen etkinliklerden ilki Serdivan Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Etkinlikte organ bekleyen ve organ bağışında bulunan vatandaşların konuşmaları salonda duygusal anlar yaşanmasına neden oldu.

3-9 Kasım Organ Bağış haftası nedeni ile İl Sağlık Müdürlüğü’nün Serdivan Belediyesi konferans salonunda düzenlediği etkinliğe Vali Yardımcısı Akın Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar, İl Sağlık müdür yardımcıları Dr. Mustafa Ezen, Dr. Nevin Özçelik, Yusuf Türkdoğdu, Milli Eğitim İl Müdür Yardımcısı Alaaddin Dişli, Adapazarı Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Özkan Gümülcineli, Adapazarı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yasin Çatalbaş, Serdivan İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Sevda Gürel, İl Sağlık Müdürü şube müdürleri Ali Başaran, İbrahim Bulduk, Dr. Burcu Başar, Büyükşehir Belediyesi başhekimi Dr. Aydın Sarı, Kamu Hastaneler Birliği Sekreterliği adına Tıbbi Hizmetler Başkanı Onur Salvarlıklı, Serdivan Ticaret Meslek Lisesi, Özel Doğu Marmara Anadolu Sağlık Meslek Lisesi ve Özel Şahin Okulları katıldı.

Etkinlikte iki buçuk yıl önce 28 yaşındaki oğlunu kaybeden Hasan Kadı, hayatta iken oğlunun “Organlarımı bağışla” vasiyetine uyarak organlarını bağışladığını anlattı. Ayrıca diyaliz hastası olan ve böbrek nakli bekleyen Yüksel Bayraktar yaşadığı zorlukları anlatırken salonda duygulu anlar yaşandı.

"
Organ nakli, kronik organ yetmezliklerinin bugün için bilinen tek tedavi yöntemidir"

Konuyla ilgili açıklama yapan Uzm. Dr. Murat Alemdar, “Organ nakli, kronik organ yetmezliklerinin bugün için bilinen tek tedavi yöntemidir. Ancak ülkemizde organ bağışı bilinci yeterli seviyeye ulaşmamıştır. Ülkemiz canlıdan yapılan nakillerde Avrupa’da ilk sıradayken, kadavra nakillerinde yüzde 75-80’i canlıdan alınan organlarla gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde yapılan nakillerde tamamen sağlam olan bir kişi ameliyat edilip, bir böbreği veya karaciğerinin bir bölümü alınmaktadır. Bir gün organ bağışı yeterli seviyeye ulaştığında, insanlar sevdikleri için ameliyat olmak zorunda kalmayacaklar. Bu yüzden artık organ bağışı için toplumsal hareket zamanı. Bu sebeple 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü olarak bazı etkinlikler planladık. Vatandaşlarımızı organ bağışı ile ilgili bilgilendirmek üzere konunun uzmanlarını davet ettik. Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Erenler Belediyesi, Sapanca Belediyesi ve Özel Marifet Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin desteklerini esirgemedikleri bu etkinlikler ile amacımız toplumda organ bağışı bilinç düzeyini arttırmak ve bu yolla bekleyen hastalarımıza umut ışığı olabilmek” diye konuştu.

Etkinlik, Özel Marifet Lisesi öğrencilerinin hazırlamış olduğu tiyatro gösterisinden ve katkılarından dolayı İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar’ın öğrencilere takdim ettiği teşekkür belgeleriyle, seminer ve müzik dinletisiyle sona erdi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]