"Öncelik depreme değil, görüntü kirliliğine verildi"

Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, 17 Ağustos 1999 depreminden kalan sadece orta hasarlı binalar değil, az hasarlı ve hasarsız olarak kayıtlara geçmiş 25 bin konutun, günümüz deprem yönetmeliğinin istediği güvenlik şartlarını karşılamadığını söyledi.

Gürpınar, kentsel dönüşüm çalışmalarında görüntü kirliliğine öncelik verildiğini, deprem riski, deprem önceliğinin ön plana alınmadığına dikkat çekti.

Gürpınar, yaptığı açıklamada, sürekli orta hasarlı binalar sorununun konuşulduğunu, ancak şehirde daha büyük bir tehlikenin olduğunu belirtti. Sakarya\'da 900 civarında orta hasarlı konut bulunduğunu hatırlatan Gürpınar, bunun yanında çok katlı binalardaki 25 bin civarında az hasarlı veya hasarsız olarak kayıtlara geçmiş konutların da depremde büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı. Gürpınar, şunları kaydetti:

“Yani 25 bin konut, önümüzdeki tarihlerde olacak depremde potansiyel tehlike olarak durmaktadır. Bu potansiyel tehlike olarak duran ve depremden önce yapılmış, yürürlükteki yönetmelik şartlarını sağlamayan konutlarımızı kesinlikle yürürlükte bulunan deprem yönetmeliğini, güvenlik şartlarını sağlayacak şekilde elden geçirmeliyiz. Bu yapılar tabiri caizse hasta yapılar. Depremde nasıl hareket edeceğinin garantisini kimse veremez. Depreme hazırlıklı olmak istiyorsak bu potansiyel tehlikenin ortadan kaldırılması gerekir.“

“Kentsel dönüşümde öncelik depreme değil görüntü kirliliğine verildi”

Afet riski altındaki binaların dönüştürülmesi ile ilgili yasada önceliğin depreme değil, görüntü kirliliğine verildiğini dile getiren Gürpınar, bunun yanlış olduğunun altını çizdi. Halk arasında \'Kentsel Dönüşüm\' olarak bilinen yasa kapsamında Sakarya’da bir iki bölgenin kentsel dönüşüm alanı ilan edildiğini hatırlatan Gürpınar, “Dönüşümde birinci öncelik deprem olmadı. Aslında birinci öncelik deprem olmalıydı. Kentsel dönüşüm çalışmalarında görüntü kirliliği ön planda tutuldu. Deprem riski, deprem önceliği ön plana alınmadı.” dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]