On ikişer kilogramlık şeker pancarı yetiştirdi

İlk kez tarlasına ithal tohum eken çiftçi, ağırlıkları 12 kilograma ulaşan şeker pancarlarını hasat etti.

Hacıramazan köyünde çiftçilik yapan Sadettin Gedik, yaptığı açıklamada, 40 yıldır pancar ektiğini ancak bu seneki hasadın sıra dışı geçtiğini söyledi.    

Bu yıl 38 dönümlük arazisine şeker pancarı ekmeyi planladığını ancak yeterli olmadığı için arkadaşlarından tohum istediğini ifade eden Gedik, kendisine gönderilen 5 kilogramlık tohumu da kullanarak 3 dönüm alanda ekimi tamamladığını kaydetti.

Gedik, son ektiği tohumların daha geç büyüdüğünü, diğer pancarlardan farklı olduğunu belirterek, "Pancarın gelişme döneminde, diğerlerine kıyasla farklılıklar vardı. Son ektiğim tohumlar arasında birinin çok geliştiğini, diğerinin küçük olduğunu gördüm. Yetkililere sordum, bunun sorun olmadığını, ilerleyen zamanda toparlayacağını söylediler" diye konuştu.

Titiz olduğu için bu durumun kendisini rahatsız ettiğini dile getiren Gedik, yetkililerin sözlerine güvenerek beklediğini, hasat yaklaştıkça son ektiği tohumların üçte birinin anormal büyüklüğe eriştiğini, diğer üçte birinin normal, son kısmının da normalden daha küçük olduğunu aktardı.

Hasadın ardından gözüne çarpan bir pancarı tarttığında 12 kilogram geldiğini, bunun kendisini hayrete düşürdüğünü anlatan Gedik, "Ortalama bir pancarın ağırlığı 3-4 kilogram olabilir ama daha önce 12 kilogramlık pancar görmedim. 80 yaşındaki amcama sordum, bundan büyüğünü görmediğini söyledi. Böyle olması için hiçbir çaba sarf etmedim" şeklinde konuştu.

Gedik, pancarın şeker değerini ölçmek istediğini sözlerine ekledi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]