Ölümlü at yarışında belediyeye 327 bin lira tazminat

Sakarya’da 8 yıl önce yapılan at yarışında, atın seyircilerin arasına dalması sonucu İbrahim Gümüş’ün hayatını kaybettiği olayda mahkeme, yarışı düzenleyen belediyeyi kusurlu buldu. Dava açan Gümüş’ün yakınlarına yasal faiziyle birlikte toplam 327 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Sapanca ilçesinde 8 yıl önce belediye tarafından düzenlenen yayla şenliğinde yapılan at yarışında jokeyini düşüren at, seyircilerin arasına dalarak İbrahim Gümüş’ün ölümüne neden olmuştu. Gümüş’ün yakınları belediye aleyhine açtıkları tazminat davasını kazandı. Gerekli önlemleri almayan belediyeyi kusurlu bulan mahkeme, Gümüş’ün yakınlarına 327 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Davaya konu olay, 23 Temmuz 2006 tarihinde Sapanca Soğucak Yaylası’nda meydana geldi. Sapanca Belediyesi tarafından organize edilen kültür şenliği kapsamında gerçekleştirilen mahalli at yarışları sırasında kontrolden çıkan bir at jokeyini düşürdü. Daha sonra seyircilerin arasına girip, İbrahim Gümüş’e çarparak ölümüne neden oldu. Olay sonrası jokey Davut D. hakkında ‘taksirle ölüme sebep olma’ suçundan dava açıldı. Yapılan bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda şenlik düzenleme komitesi üyelerinin, pist ve seyircilerin bulunduğu bölge arasında darbelere dayanabilecek önlemlerin alınmaması ve pistin fiziksel şartlarının güvenlik açısından yetersiz olmasından dolayı asli kusurlu oldukları tespit edildi. Mahkeme 2009 yılında jokeyin beraatine, şenlik düzenleme komitesi üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Dönemin Sapanca Belediye Başkanı İ. U. ve personeli Hüseyin Y. Ö. ve Fehmi B. hakkında ‘taksirle ölüme sebep olma’ suçlamasıyla Sapanca Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yapılan yargılama sonucu mahkeme, sanıkların beraatine karar verdi. Ancak Yargıtay 12. Ceza Dairesi, beraat kararını bozarak dosyayı mahkemeye geri gönderdi. Dava sürerken ölen Gümüş’ün; ailesi, Sapanca Belediyesi hakkında Sakarya 1. İdare Mahkemesi’nde tazminat davası açtı. Ailenin avukatı Özgür Eray Taş, olayda önlem almayan şenlik komitesi üyelerinin kusurlu olduğunu öne sürerek aileye destekten yoksun kalma tazminatı olarak 126 bin maddi, 150 bin lira da manevi olmak üzere 276 bin lira tazminatın ödenmesini istedi. Belediye ise hizmet kusurunun bulunmadığını öne sürdü. Mahkeme, yaptığı inceleme sonucunda, Gümüş’ün hayatını kaybetmesinde davalı idarenin hizmet kusurunun tam olduğu sonucuna vardı.

Mahkeme, ölen Gümüş’ün babası Hakkı Gümüş için 23 bin 527 lira, anne Asiye Gümüş için 27 bin 531 lira, çocuklarından Hakkı Gümüş için 27 bin 531 lira, Serkan Gümüş için ise 35 bin 481 lira destekten yoksun kalma tazminatı olmak üzere toplam 126 bin 537 lira maddi tazminat ile baba Hakkı ve anne Asiye Gümüş için ayrı ayrı 25’er bin lira, çocuklar Hakkı ve Serkan Gümüş için de ayrı ayrı 50’şer bin lira olmak üzere toplam 150 bin lira manevi tazminatın faiziyle birlikte belediye tarafından ödenmesini kararlaştırdı. Tazminat toplam 327 bin lirayı buluyor.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]