'Ölümcül virüs alarmı'

Hayvancılıkta, yeni tespit edilen "Asya-1 virüsü" ya da "Nepal şapı" olarak adlandırılan yeni tip şap hastalığı Sakarya'da da görüldü. Bu güne kadar görülen tiplerine göre ölüm oranı daha yüksek olan yeni virüs, şehirde 4 ilçede ortaya çıktı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü alarma geçti. 

Türkiye'nin birçok şehrinde "Asya-1 virüsü" ya da "Nepal şapı" olarak adlandırılan yeni tip şap hastalığı görüldü. Bazı şehirlerdeki hayvan pazarları kapatıldı. 

Yeni virüsü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, geçen hafta yaptığı açıklamayla duyurmuştu. Bakan Çelik, şap hastalığına ilişkin şimdiye kadar Türkiye'de görülmeyen yeni tip bir virüsün 29 Eylül 2015 tarihinde ilk kez Van'da tespit edildiğini açıklamıştı. 

"Asya-1 virüsü" ya da "Nepal şapı" olarak adlandırılan yeni tip şap hastalığı Sakarya'da da ortaya çıktı. 

Dört ilçede ortaya çıktı

Ülkede bu güne kadar görülen tiplerine göre ölüm oranı daha yüksek yeni bir A tipi virüs olarak tanımlanan virüsün 84 hayvanda görüldüğünü kaydeden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, söz konusu virüsün ilimizde Karapürçek ilçesinde 1 adet, Akyazı'da 2 ,Taraklı ve Adapazarı ilçelerinde de çıktığını açıkladı. Hastalığın kontrol ve eradikasyonu için İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürleri, çiftçi birlikleri ve görevli veteriner hekimlerin katıldığı bir değerlendirme toplantısı düzenledi.

Mihrak bölgelerinden başlamak üzere il genelinde yeni tip virüse karşı Şap aşılama çalışmalarına başlandığı bildirildi.

Buzağılarda ölüme yol açıyor

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, yeni virüse karşı hayvanların mutlaka aşılanması gerektiğini söyledi.
Virüsün özellikle buzağılarda ölüme yol açtığını kaydeden Yıldız, şu uyarılarda bulundu; "Buzağılarda ölüme yol açıyor. Birçok kamunun elinde kaliteli aşılar var. Halkımız rahat olsun. Aşıları takip etsinler. Kamudan gelen veteriner hekimlere yardımcı olsunlar. Hayvanlarını mutlaka aşılatsınlar. Bu arada gereksiz yere başkalarının ahırlarına girilmesin. Yoksa farkında olmadan hastalığı kendi ahırına da taşıyabilir. Raporsuz hayvan sevki yapılmasın. Köyden köye, ilden ile sevk ederken sağlık raporu alınmalı. Hastalık tedavi edilebiliyor. Maddi kayıplara neden oluyor.

 

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]