"Ölümcül hastalık taşıyan sokak köpekleri sorunu çözülemedi"

Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, Sakarya’da sokak hayvanları sorununun çözülemediğini, özellikle köpeklerden geçen ölümcül kist hastalığı sebebiyle halk sağlığının büyük tehdit altında olduğunu söyledi.

Yıldız, bazı belediyelerin sokak hayvanlarına yönelik çalışma yaptığını, ancak sorunun çözüme kavuşturulamadığını belirtti. Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Adapazarı Belediyesi’nin rehabilite, barınma merkezleri açtığını ve kısırlaştırma çalışması yaptığını, ancak sorunun halledilemediğini kaydetti. Daha sokaklarda aşıları olmayan, başı boş dolaşan köpek süreleri olduğunu vurgulayan Yıldız, "Evden sokağa adımınızı atar atmaz bu hayvanlarla karşılaşıyorsunuz" dedi. Belediye başkan adaylarından bu konuda proje beklediklerini vurgulayan Yıldız, ancak şu ana kadar adaylardan bu soruna karşı proje geliştiren olmadığını kaydetti.

"Köpeklerden bulaşan kist çok tehlikeli"

Yıldız, köpekten sadece kuduz değil, iç ve dış parazitlere karşı aşılanmayan sokak köpeklerinin dışkısında bulunan ve halk arasında \'köpek kisti\' olarak bilinen bulaşıcı hastalığın insanı ölüme bile götürebileceğini kaydetti. Kist hidatiğine, köpeklerin bağırsaklarında bulunan \'echinococcus\' parazitinin sebep olduğunu ifade eden Yıldız, şu bilgileri verdi: "Bu kist hidatiği hayvan dışkısıyla etrafa yayılan yumurta, doğrudan köpekle temas ve köpeğin dışkısının bulaştığı çiğ yenen meyve ve sebzeler yoluyla insana geçebiliyor. İnsanda ise başta karaciğer olmak üzere, akciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip ediyor erken fark edilip tedavi edilmediği taktirde ölüme sebep oluyor. Sokak köpekleri şehirlerde insanlarla iç içe yaşıyor. Bu köpeklere belki dokunmasak bile etrafa dışkılıyor. Bu dışkılarda bulunan hastalık toza karışarak solunum yoluyla toplumun sağlığını tehdit ediyor."
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]