Olmayan kanalizasyon için alınan parayı yargıtaya taşıdı

Erenler ilçesinde kanalizasyon hattı bulunmamasına rağmen kendisinden tahsil edilen kanalizasyon katılım payının geri ödenmesini isteyen vatandaş, tüketici mahkemesinin verdiği ret kararını Yargıtay\'a taşıdı.

Kozluk Mahallesi\'nde yaşayan Erdoğan Erdoğan, kullandığı su bedeline ilave olarak faturasına yansıtılan kanalizasyon katılım payı ve atık su bakım bedellerinin kanalizasyon olmamasına rağmen tahsil edildiğini öne sürerek Erenler Kaymakamlığı Tüketici Hakem Heyeti\'ne başvurdu. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi\'nin (SASKİ) abonelik sırasında yaşadığı yerde kanalizasyon olmamasına rağmen kendisinden 314 lira abonelik ücreti tahsil ettiğini iddia eden Erdoğan, SASKİ\'nin 4 yıldır yaşadığı yere kanalizasyon hattı döşenmediğini öne sürdü.

"Verilmeyen hizmetin bedelini ödemişim"

Verilmeyen hizmetin bedelinin kendisinden haksız yere tahsil edildiğini, faturaların da halen atık su bedeli olarak para alınarak haksız kazanç elde edildiğini ileri süren Erdoğan, kanalizasyon katılım payı ve atık su bakım bedeli olarak kesilen 397 liranın yasal faiziyle birlikte iadesini talep etti.

SASKİ ise savunmasında şikayete konu olan hizmet bedellerinin kanunlara göre belirlenen oranda tahakkuk ve tahsilatının yapıldığını belirterek geri iadesinin yapılamayacağını ifade etti.

Hakem heyeti, yaptığı inceleme sonucunda Erdoğan\'ın talebini reddetti. Bunun üzerine Erdoğan, Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi\'ne başvurarak hakem heyetinin kararına itirazda bulundu. Mahkeme, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi\'nce kural olarak su aboneliği olan herkesin tükettiği kadar suyu kirleteceğinin kabulünün gerektiği, kanalizasyon teşkilatının bulunmamasının atık su bedelinin ödenmesine engel olmadığı, kanalizasyon teşkilatı olmasa da atık suyun çevreyi temiz tutmak maksatlı olarak kirlenmeyi önlemek için belirli sahalara deşarj edildiğinin kabulünün uygun olduğu yönünde ki kararını örnek göstererek Erdoğan\'ın itirazını reddetti.

Tüketici mahmekesinin kararını Yargıtay\'a taşıdı

Erdoğan, tüketici mahkemesinin kararını bu kez de Yargıtay\'a taşıdı. Yerel mahkemenin kararının isabetli olmadığını savunan Erdoğan, örnek gösterilen Yargıtay 13. Hukuk Dairesi\'nin kararının kendisinin bulunduğu durumla alakalı olmadığını ileri sürdü. İlgili kararda SASKİ ile ilgili firmanın özel ticari anlaşmasının muhtemel olduğunu ve su faturalarında zaten çevre temizlik vergisinin alınmakta olduğunu kaydeden Erdoğan, zorunlu ihtiyacı olan suyu hiçbir ticari ilişki olmadan yaşamak için kullanmak zorunda olduğunu, yirmi beş senedir bu bölgede yaşadığını ve halen hizmetin verilmediğini dile getirdi. İlgili firmanın hizmet vermediği halde hizmet bedelleri aldığını ve almaya devam ettiğini belirten Erdoğan, olmayan bir hizmetin bedelinin istenmesinin Anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmesine aykırı olduğunu iddia etti.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]