Okul başkanlığı için "Şifreli oy" sistemini geliştirdiler

Kaynarca Seyfettin Selim Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Bilgisayar bölümü son sınıf öğrencisi Gökhan Çoban ve Cengiz Kulaç, okul başkanlığı seçimleri için geliştirdikleri şifreli oy sistemiyle E-Biko Uluslararası Bilişim Olimpiyatları\'nda bronz madalya aldı.

Çoban ve Kulaç, Ankara’da düzenlenen 10. Uluslararası Bilişim Olimpiyatları’nda 50 ülkeden 7 bin proje arasında "Yazılım geliştirme" kategorisindeki "şifreli oy" projesiyle ilk 15\'e girmeyi başardı.

Projenin danışmanlığını yapan bilişim teknolojileri öğretmeni Harun Kurnaz, yaptığı açıklamada, okulda kişisel ödev mantığının yanında öğrencileri proje çalışmalarına yönlendirmeye çalıştıklarını anlattı.

Kurnaz, dönem başında okul başkanlığı için öğrenciler arasında seçim yapıldığını dile getirerek, "Bu seçim sürecinde öğrencilerin kullandığı tüm oyların herkes tarafından görülmesinin uygun olmadığı gözlendi. Gizliliğin ihlal edildiğini gördük ve 2 öğrencimizin fikriyle böyle bir projeye başlattık. Projenin internet üzerinden geliştirilen demo uygulamasıyla okul başkanını, meclisini ve sınıf başkanlarını seçtik" dedi.

Bu sistemin olabilirliğini göstermeyi amaçladıklarını belirten Kurnaz, "Proje direkt \'kullanılabilir bir sistemdir\' demiyoruz, biz bir düşünce ortaya koyduk, bu fikir, geliştirilip farklı boyutlar kazanabilir. Şifreli oy sistemi, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları, yatalak hastalar ve fiziksel engellilerin rahatça oy kullanabilmesine olanak tanıyor" ifadesini kullandı.

"İleriye dönük farklı alanlarda kullanılabilir"

Bilgisayar bölümü 12\'inci sınıf öğrencisi Kulaç, projelerinin bilim olimpiyatlarında derece almasının kendisini çok mutlu ettiğini ve yeni çalışmalara başlamak için teşvik ettiğini söyledi.  Şifreli oy projesinin, geliştirdikleri farklı bir çalışmadan ortaya çıktığını ifade eden Kulaç,  öğretmenlerinin destekleriyle oluşturdukları projeyle bilişim olimpiyatlarına katıldıklarını kaydetti.

Kulaç, projelerinde kullandıkları "resim üzerine şifreme" sisteminin sadece seçim değil banka ve sosyal ağ hesapları gibi farklı alanlarda kullanılabileceğini belirtti. Sistemi geliştiren öğrencilerden Gökhan Çoban da  projelerinin fikir olarak ileriye dönük çok farklı alanlarda kullanılabileceğini dile getirdi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]