Öktem, SAÜ Öğretim Üyesini Sert Bir Dille Eleştirdi

Sakarya Barosu Başkanı Vacit Öktem, "Eşini aldatan kocaya dayanmak ibadettir" diyen ilahiyatçıya tepki gösterdi.

Sakarya Barosu Başkanı Vacit Öktem, ilahiyatçıyı eleştiren yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin laik bir devlet olduğunu belirten Ökdem, sözlerine şöyle devam etti: "Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi bir profesörün ülke genelinde yayın yapan bir televizyon kanalındaki programda yapmış olduğu açıklamalar, yerel ve ulusal basında yer almıştır. Bu açıklamanın içeriğinde 'Namaz kılmayanı boşa, aldatanı boşama, aldatan kocaya dayanmak ibadettir' şeklinde ibareler bulunmaktadır. Adının başında Türkiye Cumhuriyeti olan bir devlet yönetiminde, cumhuriyet ilkelerini bir tarafa bırakıp, dini dogmalardan oluşan bir yaşam tarzı istemek, Anayasa ile korunmuş ve yerleşmiş Cumhuriyet düşüncesine inanmamak anlamındadır. Laik ve sosyal hukuk devletinde, kadın ve insan hakları açısından bu tür tavsiyeler, aile bütünlüğünü bozucu olduğu gibi, sosyal yaşamı dini kurallara göre motive etme anlayışının bir örneğidir."

Katılmak Mümkün Değildir

Öktem, yazılı açıklamasında, şu ifadelere yer verdi: "İnsani ve etik anlayışa aykırı bulduğumuz eşin aldatılmasına erkek açısından hoşgörü ile yaklaşan ve kadına karşı ayırımcı bir bakış açısını ortaya koyan bu değerlendirmeye hiçbir şekilde katılmak mümkün değildir. Anayasa, Medeni Kanun ve uluslararası sözleşmelerde kabul edilmiş olduğu gibi, insanlarımız kadını ve erkeği ile siyasi, sosyal, hukuksal, toplumsal her alanda eşit hak ve özgürlüklere sahiptir."

Kınıyoruz

Boşanma nedenlerinin Medeni Yasa ile belirlendiğini anlatan Öktem, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu çerçevede, kişinin dini ibadetlerini yerine getirip getirmemesi, yasanın bu konuyu düzenleyen hükümlerine göre boşanma nedeni değildir. Bu anlamda, kamu oyunun yasal ve etik olmayan açıklamalarla yanlış yönlendirilmesini Sakarya Barosu olarak kınıyor ve akademik kariyeri profesör olan bir öğretim üyesinin bu görüşlerinin ilmi olup olmadığının takdirini de mensubu olduğu Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü'ne bırakıyoruz."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]