Öğretmenler Gününüz Kutlu Olsun

Öğretmenler Günü bugün kutlanıyor.

Bugün Atatürk'ün, "Yeni nesil sizin eserinizdir" dediği, "24 Kasım Öğretmenler Günü". İnsan yetiştirmek gibi kutsal bir görevi olan öğretmenlerimiz acı bir gerçeğin gölgesinde bu özel günü kutluyor.

Mustafa Kemal Atatürk’e Bakanlar Kurulu 11 Kasım 1928 günü “Millet Mektepleri Baş Öğretmenliği” unvanını verdi.

24 Kasım 1928'de yayımlanan Millet Mektepleri Talimatnamesi gereğince, yurdun her köşesinde Millet Mektepleri açılmış, halka yeni harflerle okuma yazma öğretilmiştir. Atatürk bu çalışmalara "Millet Mektepleri Başöğretmeni" sıfatıyla katılmıştır.

24 Kasım 1981 yılında, 24 Kasım’ın her yıl öğretmenler günü olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Öğretmenlerimize Atatürk’e “Başöğretmen” sıfatının verildiği tarih olan 24 Kasım 53 yıl sonra hatırlanmış ve onlara ”kendilerine ait kutlanacak bir gün “ armağan edilmiştir.

Atatürk Tevhidi Tedrisat (Eğitimde Birlik) Kanunu ile Türk eğitim hayatında çok önemli bir aşamayı gerçekleştirmiştir.

“Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.”

Atatürk öğretmenlere de çok değer vermiştir: “Öğretmenler; Cumhuriyetin fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakârlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister. Yeni nesli, bu özellik ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir... Sizin başarınız Cumhuriyetin başarısı olacaktır. “

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]