Öğretmenden Matematiği Sevdiren Proje

Sakarya'da görev yapan öğretmen Mehmet Ali Çınar'ın geliştirdiği proje sayesinde 1. sınıf öğrencileri 6 basamaklı sayılarla matematikte temel işlemleri yapabiliyor. 

Pamukova ilçesinde bulunan Pamukova 75. Yıl İlköğretim Okulu'nun birinci sınıf öğrencilerinin matematik bilgisi şaşırtıyor. 33 yıllık öğretmen Mehmet Ali Çınar'ın geliştirdiği projesi sayesinde öğrenciler, 6 basamaklı sayıları topluyor, bölüyor, çarpıyor, geometriden anlıyor. Çınar, "Taraklı'da görev yaptım. 13 yıl idareciliğim oldu. Pamukova'ya bu sene geldim. Birinci sınıfları aldım. Okumada ve matematikte yeni bir proje ürettim. Bu sayede matematik çocukların korkulu rüyası olmaktan çıkmıştır. Öyle ki akşam ev için matematik ödevi vermeden beni ve okulu bırakmıyorlar. Geldikleri seviye müfredatın çok üzerinde. Ama en önemlisi burada hiçbir şey zorlamadan, zorlanmadan yapılıyor. Aileler de memnun. Çocuklar matematiği çok seviyor. 5 yıldır hep 1. sınıf okuttum. Diğer arkadaşlarım bu fazla değil mi diye soruyorlar. Ağır olan şey izafi bir kavram. Eğer çocuk kaldıramıyorsa, taşıyamıyorsa ağırdır. Ancak elinde götürüyorsa çok hafiftir. Şu anda matematik bu çocuklar için çok hafiftir. Geleceğin mimarları ve mühendisleri hepsi bu sınıfta diyorum" dedi. 

Geliştirdiği proje hakkında da bilgi veren Çınar, "İlkokula gelen bir çocuk parmak saymayla başlar. 3 elma var 2'si gitti, kaç kaldı. Benim yaptığım projede şu var; 1 ile 9 arasındaki sayıları güzel yazmasını öğretiyoruz. Sonra bu rakamlar arasında birli ikili toplamaları, çıkarmaları öğretiyoruz. Öyle ki şu an ben bile yetişemiyorum. Çocukların beyinleri sünger gibi. 1-3 sınıf arası almayacakları bir şey yok. Bu benim A planım. B planım ise, 4'ten sonraki dönemleri kapsıyor. Bunları Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve Milli Eğitim Bakanlığı'na göndermiştik. Bakanlık 2004'te projeme cevap verdi. Ancak projem şimdiye kadar incelenip ele alınmadı, inşallah bundan sonra ele alınır. Bu sayede yeni nesilde matematikte çağa ayak uydurur. Öğrenciler çarpım cetvellerini ezbere biliyor. Bütün işlemleri kendileri yapıyor, dikdörtgen ve üçgen açılar dahil her şeye cevap veriyorlar. Bilgi veriyorlar. Müfredatta 100'e kadar sayıları tanıyacaksınız deniyor. Ancak benim öğrencilerim trilyonlar, katrilyonlarla oyunlar gibi oynuyorlar. Üniversite sınavlarında 4. derece integral kullanılıyor. Ancak Mimar Sinan eserlerini yaparken 11. derece integral kullanıyordu" diye konuştu.  

Çınar'ın öğrencileri ise, matematik dersini çok sevdiklerini dile getirerek, "Matematik dersinde çok iyiyiz. Diğer arkadaşlarımız hiçbir şey yapamıyorlar" dediler.
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]