Öğrencilere çölyak hastalığı anlatıldı

Şenpiliç Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile İzmit’te faaliyet gösteren MET-DER (Metabolik Hastalıklar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) arasında yapılan işbirliği kapsamında öğrencilere çölyak hastalığı tanıtıldı.

Okulun gıda bölümü öğrencilerine, öğretmenlerine yapılan sunumda Derneğin Başkanı ve aynı zamanda çölyak hastası olan Nesrin Atar,“Çölyak hastalığı ince bağırsağın gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi ve hassasiyetidir. Buğday, arpa ve yulaf gibi tahıllar gluten içerir. Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Çölyak hastalarında bu sistem çalışmadığı için hastalığa sebep olur. Çölyak hastalığı genetik olabileceği gibi, sonradan da olabilir. Tedavi edilmezse veya uygun beslenilmezse kansere de sebep olabilir. Günümüzde bilinmeyen çölyak hastalığına uygun gıda bulmak ta oldukça zor olduğu için hastalar ciddi beslenme sorunlarıyla karşılaşabilir” dedi.

Sunumu izleyen gıda bölümü öğrenci ve öğretmenleri de, “Bugüne kadar duymadığımız bir hastalık türü. Bize çok ilgin geldi. Bizler gıda üzerine eğitim yaptığımız için bilgilenmemiz çok iyi oldu. Çölyak hastalığının ve hastalarının farkına vardık. Bizim için ileride iş fırsatları da yaratabilir. Dernek yöneticilerine okulumuza kadar gelip bizleri bilgilendirdikleri için teşekkür ederiz” dediler.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]