Öğrenci Denetimi Öğretmenlere Sigarayı Bıraktırdı

Öğrencilere, okul ve bahçesinde sigara içen öğretmenleri okul idaresine şikayet etme imkanı verilmesi, öğretmenleri okulda sigaradan uzak tuttu.

Üzerinden bir yıl geçen uygulama ile okul bahçesinde sigara içemeyen öğretmenlerin yüzde 40'ı sigarayı tamamen bıraktı.
Kamu alanları ve kapalı mekânlarda sigara içme yasağı ile birlikte okul bahçeleri de yasak kapsamına alınmıştı. Milli Eğitim Bakanlığı geçen sene mayıs ayında il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıda öğretmenlerin okul bahçelerinde sigara içmesinin önüne geçilmesini istemişti.

Bahçede Sigara Yasağı

Bakanlığın uyarısı üzerine bazı illerin milli eğitim müdürlükleri yasağın uygulanması için öğrencilerden destek istedi. Sakarya ve Kayseri il milli eğitim müdürlükleri öğrencilerden sigara içen öğrencileri okul idaresi ya da zabıtaya şikâyet etme yetkisi verdi.

Öğretmen öğrenciyi, öğrencinin de öğretmeni denetlemesi okul bahçesinde sigara içilmesinin önüne geçti. Bazı öğretmenler ise bu uygulama sebebiyle sigarayı bıraktı.

Kayseri Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, öğrencilerin sigara denetimi yapmasının öğretmenleri okul ve okul bahçesinde sigaradan uzak tuttuğunu kaydetti.

Şikayetçi Oldular

Ayata, uygulama ile artık öğretmenlerin öğrencilerin gözüne baka baka sigara içemediğini belirterek, "Sigara ile mücadelede öğrenciyi işin içine katmamız çok etkili oldu. Daha önce öğretmenler öğrencinin gözü önünde okul bahçesinde sigara içiyordu. Uygulama ile öğretmenler şikayet tedirginliği yaşadı, psikolojik olarak etkilenip öğrencinin gözü önünde sigara içemedi. Öğrencilerin yanında rezil olmamak için okul dışında köşe bucak sigara içecek yer aradı. Bazı öğretmenler araçlarına binip bir tur atarak sigara içiyorlardı. Bana benzin giderlerinin arttığından bile şikayetçi oldular." diye konuştu.

Yüzde 40'ı Sigaraya Bıraktı

Ayata, sigara içen öğretmenlerin yüzde 40'nın bu uygulama ile sigarayı bıraktığını ifade ederek şunları kaydetti: "Uygulama sadece okul bahçesinde sigara içilmesini önlemedi. Okullardan aldığımız bilgilerde okul ve okul bahçesinde sigara içemeyen öğretmenlerin yüzde 40'ı sigarayı bıraktı. Bütün gün okulda sigara içemeyen, köşe bucak sigara içmek için yer arayan, bu sebeple büyük çaba harcayan öğretmenler, sigara içme sıkıntısından sigarayı bırakarak kurtuldular. Başta yasağa karşı çıkan öğretmenlerden sigarayı bırakanlar şimdi çok memnun. Öğrencilere de sigara ile mücadeleyi çok ciddi aldılar. Hatta bir öğrencimiz beni cep telefonumdan arayıp bir okul müdürünün makamında sigara içtiğini söyledi. Öğrencilere duyarlılığından dolayı teşekkür ediyorum. "

Sakarya Milli Eğitim Müdürü Murat Yazıcı da, öğretmenlerin her şeyi ile öğrencilere örnek olması gerektiğini ifade ederek "Öğrencilerine sigara içme diyen ancak kendi içen öğretmen ne kadar etkili olabilirdi. Şimdi uygulama ile öğretmen de okul ve okul bahçesinde sigara içemiyor. Aldığız bilgilere göre uygulamadan sonra birçok öğretmen sigarayı bırakmış. Uygulama güzel bir sonuca vesile oldu" şeklinde konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]