Nargile de Tütün Ürünü müdür?

Sigara yasasına 17 gün kala, nargile üreticileri aromalı tütün taktiği ile yasak kapsamında kalmaya çalışıyor

SSUK Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı: Nargile de tütün ürünüdür, yasak kapsamı dışında bırakılamaz!

19 Temmuz 2009 tarihinde yürürlüğe girecek kapalı alanlarda sigara yasağını engellemek için çeşitli oyunlar oynanmaya devam ediyor. Klima uygulaması, İspanya modeli, organik sigara senaryolarından sonra bir yeni oyun da nargile ile sergileniyor. Nargile üreticileri, yasak kapsamında kalmamak için aromalı tütün ürünlerini, tütün ürünü değilmiş gibi pazarlayarak kamuoyunu yanıtlmaya çalışıyor.

Sigara yasağını engelleme girişimlerinde organik sigaradan sonra aromalı tütün ürünleri de sigara yasağı kapsamı dışında kalmaya çalışıyor. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü nargilenin ve nargile tütününün bütün tütün ürünleri gibi denetlenmesi gerektiğini bildirmiştir. Sigara yasakları uygulamalarının nargile işletmelerini de kapsamasını talep etmiştir.

4207 sayılı kanunun 2. maddesi 6. fıkrasında "tütün ürünü" ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş maddeyi ifade etmektedir. 19 Temmuz’da yürürlüğe girecek yasa bu nedenle nargile içilen alanları da kapsamaktadır.

Prof. Dr. Nazmi Bilir: Nargile işletmeleri gençlerin sigaraya başlaması için ilk basamağı oluşturuyor.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın Ankara’nın merkezi semtlerinde bulunan ve nargile servisi yapan bazı kafelerde çalışma yapıldığını belirten Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir şunları belirtti: “Çalışma kapsamındaki nargile içen kişilerin yarısından çoğu 18-24 yaş grubunda yer almaktadır. Bu grubun %68 inin son iki yıl içinde nargile içmeye başlamıştır.  % 28’i de daha önce hiç sigara içmeyen kişilerden oluşmaktadır. Bu çalışmadan görülülüyor ki, nargile işletmeleri gençlerin sigaraya başlaması için ilk basamağı oluşturmaktadır. Görüşme yapılan gençlerin %18’i nargilenin sağlık üzerindeki zararları konusunda bilgi sahibi değildir ve %54’ünün nargilenin bağımlılık yaptığını düşünmemektedir.”

Nargile de Bir Tür Tütün Ürünüdür

Nargile dumanı karbon monoksit, ağır metaller ve kanser yapıcı kimyasallar içermektedir. Dumanı suyun içinden geçirmek zararları ortadan kaldırmamaktadır. Bir nargile içimi sırasında sigara içiminde çekilen dumanın 100-200 katı içe çekilmektedir. Ayrıca nargile yakılmasında kullanılan kömür ve odun dumanı içindeki toksik maddeler de dumana eklenmektedir. Hiçbir ek parça veya cihazın nargile dumanını daha güvenli yapmadığı tesbit edilmiştir. Tütün üzerine yerleştirilen odun veya kömürün yanması ile oluşan tütün dumanı sudan geçirilirek içicinin solunum yollarına ulaşır. Bu nedenle nargile sigaranın güvenli alternatifi değildir.

Nargile dumanı içen ve maruz kalanlara ciddi sağlık tehlikesi oluşturur. Nargile içmeyen ama pasif olarak dumanına maruz kalanlar tütün içinde bulunan toksik maddeler ve odun-kömür dumanı toksik maddelerini solurlar.

Hamilelikte aktif veya pasif nargile dumanı solumak bebeğe ciddi sağlık zararları yaratmaktadır. Ağız parçasını paylaşanlarda hepatit ve verem bulaştığı saptanmıştır. Geleneksel nargileden farklı olarak günümüzdeki nargile tütünü tatlandırılarak ve esans katılarak gençlere hitap eden bir ürün haline getirilmiştir. Bu nedenle tütün kullanmayacak gençler nargile kullanmakta, önemli bir kısmı da nargile içinde tütün olduğunu bilmeden tütün bağımlılığına yakalanmaktadırlar.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]