Namus Cinayeti Kurbanı Kadın, 3 Kişiye Hayat Verecek

Adapazarı ilçesinde, yeğeniyle birlikte uğradığı silahlı saldırı sonucu beyin ölümü gerçekleşen Selva Ünver'in ailesi organlarını bağışladı.

Adapazarı Tren Garı'nda bulunan pastane bahçesinde meydana gelen olayda, Abuzer T.'nin silahından çıkan kurşunlarla eşi Beyza T. (26) ölürken genç kadının halası Selva Ünver (51) de ağır yaralanmıştı. Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Ünver'in beyin ölümü gerçekleşti. Ünver'in eşi Seyfi Uzun, eşinin organlarını bağışladı.

Bunun üzerine İstanbul Memorial Hastanesi'nden gelen üç kişilik ekip Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Koordinatörü Dr. Fatih Altıntoprak ile birlikte Ünver'in iki böbreğini ve karaciğerini aldı. Ünver'in böbrekleri Memorial Hastanesi'nde böbrek bekleyen iki hastaya, karaciğer ise Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde bir hastaya nakledilecek.
İki Böbrek Bir Karaciğer Üç Organ Alınıyor

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Dr. Fatih Altıntoprak, iki gün önce ateşli silah yaralanması sonucu hastanelerine gelen Selva Ünver'in beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi.

Yaralının beyin ölümü gerçekleştikten sonra İstanbul'da bulunan Organ Koordinasyon Merkezi ile irtibata geçtiklerini belirten Altıntoprak, şöyle konuştu: "Hastanın tahlilleri oraya fakslandı. Oradan uygun cevap ve uygun alıcılar belirlendikten sonra gerekli ekip geldi ve şu an organ nakli işlemi devam ediyor. İki böbrek ve bir karaciğer olmak üzere toplam üç organ alınıyor ve bunlar uygun olan hastalara takılacak. Hastaların hepsi belli değil. Karaciğer alıcısı belli. Organ böbrek alıcıları da gerekli doku grupları çalışıldıktan sonra belli olacak. Şu an böbrek alıcıları belli değil. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Memorial Hastanesi'nde nakil yapılacak. Bir böbrek Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne, karaciğer Memorial Hastanesi'nde diğer böbrek ise gerekli doku grupları çalışıldıktan sonra nerede takılacağı belli olacak. Kornea için uygun alıcı bulunmadı. Kalp ilk etapta düşünülmüştü ancak uygun olmadığı değerlendirildi yapılan tahliller sonucu. Şu an iki böbrek bir karaciğer üç organ alınıyor." 
Aileye Teşekkkür

Selva Ünver'in ailesine teşekkür eden Altıntoprak, şunları söyledi: "Ailenin yaklaşımı sonuçta kötü bir olay. Üst üste gelen hiç beklenmeyen bir olay. Bu durumda ailenin psikolojisi genellikle bozuk oluyor. Biraz destek gerekiyor açıkçası. Ama bilinçli insanlar. Yaptıkları şeyin doğruluğunu güzelliğinin farkındalar. Yani yakınlarını kaybettiler tabii ki üzücü bir olay. Ama ondan alınan organlar en azından üç kişiyi normal yaşantısına döndürecek. Bu çok güzel bir olay. Burada eşine bu olayı destekleyen bütün yakınlarına teşekkür ediyoruz. Alıcılar adına ve kendim adıma. Bu hepimize örnek olması gereken davranış."

Organ Bağışı Ülkemizde Az

Türkiye'de organ bağışı sayısının az olduğunu ifade eden Altıntoprak, sözlerine şöyle devam etti: "
Yurt dışına göre kıyaslanmayacak derecede az bizim ülkemizde. Bunun artırılması için açıkçası çeşitli çalışmalar yapılıyor. Sizlerin aracılığıyla halkımızın bu konuda daha da bilinçlendirilmesi birazda özendirilmesi gerekiyor. Çünkü çok faydalı olan bir şey, yani hiçbir tedavisi olmayan son dönemine gelmiş insanların tek tedavi şansı oluyor. O yüzden sizin aracılığınızla da halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum." 

19 Yıldır Birlikte Yaşıyorduk

Eşinin organlarını bağışlayan acılı eş Seyfi Uzun, 19 yıldır birlikte yaşadığı hayat arkadaşını kaybetmenin üzüntüsünü yaşadığını belirtti. Eşinin sağken organlarının bağışlanmasını istediğini dile getiren Uzun, onun isteğini yerine getirdiklerini vurguladı. Uzun şöyle konuştu; "Bu benim ikinci evliliğimdi. İlk eşimi bir hastalık sonucu kaybettim. Onun organlarını bağışlamak istemiştim. Ancak çocuklarım karşı çıktı. Bu nedenle bağışlamadık. Daha sonra çocuklarım pişman oldular. İkinci eşimin de beyin ölümü gerçekleşince çocuklarımla birlikte organlarını bağışlamaya karar verdik. Eşimi kaybettim. Ancak organları 3 kişiye hayat verecek. Eşim sağken organlarımızı bağışlamamızı istiyordu. Eşimin bu isteğini yerine getirdik."


Bu arada Selva Ünver'in cenazesinin Adana'nın Karataş ilçesinde toprağa verileceği belirtildi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]