Müteahhitlik Hizmet Tasarısı seçimden sonraya kaldı

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu, müteahhitlere kurumsal bir kimlik kazandıracak, her önüne gelenin bu mesleği yapmasına engel olacak Müteahhitlik Hizmet Tasarısı’nın Meclis\'te görüşülmesinin hükümetin talebiyle seçimden sonraya kaldığını söyledi.

Tellioğlu, Sakarya Müteahhitler Birliği üyeleri ile Tunatan Tesisisi’nde bir araya geldi. Türkiye’de 300 bin müteahhit bulunduğunu, bunun 100 binine müteahhit denilemeyeceğini dile getiren Tellioğlu, mesleğe nitelik kazandırmak için Müteahhitlik Hizmet Tasarısı hazırladıklarını söyledi. Bu tasarının bir an önce mecliste görüşülerek yasalaşmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Tellioğlu, “Ancak hükümet öncelikli yasalarımız var diye, bizim tasarımızı seçimden sonraya bıraktı.” dedi.

Bu tasarının yasalaşması halinde müteahhitlik mesleği kurumsal bir kimliğe kavuşacağını, her önüne gelenin müteahhit olamayacağını dile getiren Tellioğlu, ayrıca sağlam, estetik, yaşam kalitesini attıran, bir şehre kimlik katacak binaların ortaya çıkmasına büyük katkı sağlayacağını kaydetti. Kendileri için meslek kanunu olacak bu yasanın aynı zamanda hükümetle sektör arasında bir köprü oluşturacağını dile getiren Tellioğlu şu bilgileri verdi: "Tasarı ile ilgili Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Çevre ve şehircilik Bakanlığı ile bu konuda bir mutabık kalmıştık. 1 yıldır çok ciddi bir çalışmamız var. Taslakta hazır. Önümüzdeki seçimden dolayı siyasi hükümet ‘yetişememesi öncelikli yasalarımız var’ diye şimdilik bizim tasarımızı askıya aldı. Ama tasarı hazır inşallah seçimden sonra bu yasaya hep birlikte bastıracağız."

"CUMHURBAŞKANI’NIN UÇAĞINA NASIL BİNERİZ TELAŞINI ATAMADILAR"


Tellioğlu, yasa tasarısı ile ilgili daha önce muhalefet eden TOBB’un desteğinin alındığını, bu desteğin kendileri için önemli olduğunun altını çizen Tellioğlu, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin muhalefetinin devam ettiğini anlattı. Birliği statükoculukla suçlayan Tellioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bunlar ‘bizim yetkimiz, bizim kaynağımız, bizim otoritemiz gider’ endişesi taşıyorlar. Ama TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu beye konuyu anlattık ikna ettik. O bizim yanımızda oldu. Ama Türkiye Müteahhitler Birliği bizim çalışmamıza prensipte karşı değil ama ‘biz ne olacağız, bizim koltuğumuz ne olacak, biz nasıl bineceğiz, hangi sıfatla bineceğiz Cumhurbaşkanı’nın Başbakan’ın uçağına’ telaşelerini bir atamadılar. Biz de onlara bir garanti verecek şey de yok. Böyle bir gücümüz de yok. Biz onlara iyi niyet olarak arzettik, söyledik. O mecliste yer alabileceklerini. Bizim hazırladığımız taslak kamu, özel, yurt içi, yurt dışı hepsini kapsıyor. O da aşılacak. Bizim yaptığımız çalışmanın karşısında onlarında artık durabilecekleri gücü sınırlı."

"LİBYA, MISIR GİBİ ÜLKELERDEN MÜTEHHATİLERİN 3 MİLYAR ALACAĞI VAR"


Libya, Mısır ve bölgenin diğer sorunlu devletlerinde daha önce iş yapan müteahhitlerin halen 3 milyar dolar alacağı bulunduğu bilgisini veren Tellioğlu, "Oralardaki yönetici değişikliği ile muhataplarının olmayışı ayrıca kimin kime para ödeyeceği belli olmayışından dolayı bu tür sıkıntılar var. Bununla ilgili hükümet çalışıyor. Biraz yol alındı ama biraz paralarını da aldılar. Yüzde 20-25 civarında alacakları alındı ama sorun hala devam ediyor. 3 milyar doların üzerinde meslektaşlarımızın alacağı var." dedi.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]