MÜSİAD'dan Sakaryalı İş Adamlarına Kriz Tavsiyesi

MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Mehmet Aracı, Sakaryalı iş adamlarını global krizden daha az etkilenmeleri için İstanbul'da yapılacak MÜSİAD Fuarı ile Uluslararası İş Forumu'na katılarak Körfez sermayesinden pay almaya çağırdı.

Müstakil Sanayi ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sakarya Şube Başkanı Mehmet Aracı, ABD ve Avrupa'yı etkileyen global ekonomik krizle ilgili Elegant Kafe'de yemekli basın toplantısı düzenledi. Global ekonomik krizin önlemlerin 14 ay önce alınması gerektiğini vurgulayan MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Mehmet Aracı, "Krizin ABD'ye maliyeti 1.8 trilyon dolar, Avrupa'ya ise 2 trilyon dolar. Zamanında müdahale yapılsaydı krizin maliyeti bu kadar büyük olmayacaktı. Gelişmekte olan ülkelerin ekonomik durumuyla ilgili görüş açıklayan IMF ve Dünya Bankası'nın hiç beyanat vermemesi dikkat çekici. Ayrıca ekonomik olumsuzluğa rağmen ABD'nin kredi notu hala AAA. Bu da düşündürücü. Türkiye'nin IMF ile yaptığı Stand-by Anlaşması'nın süresi doldu. Bir daha Türkiye IMF ile Stand-by Anlaşması yapmamalı, kendi ekonomi uzmanlarıyla çözüm üretmeli. Global ekonomik krizden ABD'den sonra en çok Çin, Rusya ve Avrupa ülkeleri zarar görecek. Türkiye bu krizden az etkilenecek. Krizden etkilenecek sektörler ise turizm, otomotiv ve inşaat olacak. Bu krizi 2010 yılının sonunda atlatırız. AK Parti'nin kapatılma davası nedeniyle sermeye girişi 22 milyar dolardan 9 milyar dolara düştü. Bunun faturasını hep beraber ödeyeceğiz." dedi.

Aracı, Sakaryalı iş adamlarına krizden olumsuz etkilenmemeleri için Körfez sermayesinden pay almalarını tavsiye ederek, "22 Ekim 2008 tarihinde İstanbul'da gerçekleşecek olan Uluslararası İş Forumu (IFB) ve 23 Ekim'de başlayıp 26 Ekim'de bitecek olan MÜSİAD Fuarı, krizden bunalan iş adamlarına büyük fırsat sunuyor. Bu, Türkiye'nin ihracat pazarını çeşitlendirmek ve yabacı yatırımlarla tasarruflarını artırmak adına iyi bir fırsat. Türkiye'nin, küresel krizden dolayı etkilenme riskine karşı ihracat rotasını Afro-Avrasya ve özellikle Körfez ülkelerine çevirmesi gerekiyor. 100 trilyon dolar yatırım potansiyeli olan Körfez sermayesinden Türkiye 4 trilyon dolar yatırım çekebilir. İş adamlarımız foruma ve fuara katılarak sermaye ve pazar sorununu çözebilir." diye konuştu.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]