Müftü Serenli, "Vatandaşlara muska değil, reçete önerin"

Şizofreni hastalığıyla ilgili Sakarya İl Müftülüğü’yle ortak bir çalışma başlatan Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği, şizofreni hastalarının ve ailelerinin hastanelere yönlendirilmesi amacıyla din görevlilerine bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Sağlık Bakanlığı Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Toplum Ruh ve Sinir Sağlığı Merkezi bünyesinde sürdürdüğü bilgilendirme çalışmalarına din görevlilerini de ekledi. Genel Sekreterlik Sosyal Hizmetler ve Eğitim Biriminin yürüttüğü çalışmalarda şizofreniyle ilgili farkındalığı artırmak, hastalığın doğası ve tedavi olanakları hakkında toplumu bilgilendirmek amaçlanıyor.

"Şizofreni tedavi edilebilir"


SAÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Esra Yazıcı şizofreniyle ilgili toplumu bilinçlendirme ve yönlendirme çalışmalarında din görevlilerine büyük görevler düştüğünü vurguladı. Yazıcı, şizofreninin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söylediği konuşmasında “toplumun şizofreni hastasına ve hastanın ailesine karşı tutumunu iyileştirmek, önyargı, damga ve ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yönelik faaliyetlerimizi devam ettiriyoruz. Özellikle toplumdaki anahtar kişilerin doğru bilgilendirilmesi hastaların damgalanmasını hafifletmede ve yanlış inanışları değiştirmede en etkili yöntemlerdendir. Bu nedenle siz değerli din görevlilerimizden bu ve benzeri hastalıklarla gelen vatandaşlarımıza ve ailelerine doğru bilgilerin verilmesi ve Genel Sekreterliğimiz bünyesindeki birimlerimize yönlendirilmesi konusunda desteklerinizi bekliyoruz. İl Müftümüze de gösterdiği ilgi ve hassasiyetten dolayı çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Din görevlilerinden destek


Sakarya İl Müftüsü İlyas Serenli de Genel Sekreterlik’in başlattığı çalışmalara destek vereceklerini belirttiği konuşmasında din görevlilerinin bu konularda oldukça hassas olduğunu ifade etti. Serenli, kendisini hoca olarak tanıtan ama dini bir alt yapısı olmadan insanlara umut tüccarlığı yapan insanlardan uzak durulması gerektiğini vurgulayarak bu tür hastalıklarda hastanelerle iş birliğine geçilmesini önerdi. Din görevlilerinin birçok projede toplum lideri olarak halkın bilinçlendirilmesinde rol aldığını söyleyen Serenli “ Özellikle kırsal bölgelerde din görevlilerinin herhangi bir durum karşısındaki tutum ve davranışlarının model olduğunu varsayarsak, şizofreni gibi hastalıkların tedavisinde halen sahte hocaya götürmek, muska yazdırmak gibi uygulamaların yerini reçeteler almalıdır. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarıyoruz, bu tür insanlara para kaptırmayın, muska değil reçete öneriyoruz” dedi.

Genel Sekreterlik’in gerçekleştirdiği eğitimde Uzm.Dr. Ahmet Yazıcı da madde bağımlılığı ve tedavi süreçleri hakkında bilgi verdi. Genel Sekreterlik’ten Sosyal Hizmet Uzmanı Yasemin Danış ve Eğitim Biriminden Sibel Gedikoğlu’nun düzenlediği bilgilendirme toplantılarıyla özellikle toplum ruh sağlığı ve madde bağımlılığı konularıyla sosyal bilincin arttırılması hedefleniyor.
8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]