Müdürlükten tehlikeli köpek uyarısı

 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda “Pitbull Terrier, Japanese Tosa” gibi tehlike arz eden hayvanları üretmenin sahiplenilmesinin, ülkemize girişinin, satışının ve reklâmını yapmanın yasak olduğunu hatırlatan Sakarya Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Osman Demirel bu köpek cinslerine Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezlerinin de ilave edildiğini duyurdu.

Söz konusu yasak köpekler hükmünde yer alan kurallara uymayanlara, söz konusu Kanunun 28’inci maddesinin 1’inci fıkrasının k bendi gereğince; hayvan başına 2013 yılı için 4 bin 393 TL idarî para cezası verildiğini aktaran Demirel, ayrıca bu hayvanlara da el konulduğunu söyledi.

Demirel yaptığı açıklamada, “2004 yılında yürülüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. maddesinin (l) bendinde; “Pitbull Terrier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklâmını yapmak; takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır” hükmü yer almaktadır. Bu hükme açıklık getirilmesi amacıyla, Kanunda belirtilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa haricinde ülkemizde Kanunun 14. maddesi kapsamında değerlendirilecek olan köpek ırklarına dair 20.11.2007 - 208 sayılı Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon kurulmuş olup, Hayvanları Koruma Kanununun 14. maddesinde yer alan Pitbull Terrier ve Japanese Tosa’ya Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de ilave edilmiştir” dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]