Mobil telefon stresi

Mobil telefonlar işadamlarının, yöneticilerin elinden düşmemesinin sebebi bir çok faydasının bulunması. E- posta kontrolü, proje yazımı ve bir takım sorunların çözülmesi gibi. Peki mobil teknolojinin faydaları kadar zararları da var mı? 

Mobil teknoloji iş dünyasını nasıl şekillendiriyor?

Sabah 09:00, akşam 18:00 arasında çalışmakla noktalanmayan bir iş temponuz mu var? Tatilde olsanız bile e-postanızı düzenli kontrol ediyor, hatta bazı geceler de çalışıyor musunuz? 

Mobil teknolojinin ve dijital dünyanın sağladığı yenilikler sayesinde iş dediğimiz şey artık tanım değiştirdi. Harvard Business Review\'ın yer verdiği yeni bir araştırmayagöre ABD ’de çalışanların %96’sı bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet aracılığı ile neredeyse her zaman çalışıyor. Bölgesel elektrik kesintileri dışında çalışanlarıkurtarabilecek pek bahane de kalmamış durumda. 

Ancak bu durum çalışanların durumunu iyiye götürüyor mu? Peki, yöneticiler iş saatleri dışındaki çalışmaları yönetirken herkesin özel hayatı olabileceğinin farkında mı?

Yaklaşık 4000 katılımcı ile gerçekleştirilen çalışma, mobil teknoloji sayesinde yarının işini bugün yapan çalışanların üçte birinin durumdan memnun olduğunu ortaya koyuyor. Öte yandan, iş saatleri dışında e-postalarını kontrol eden çalışanların neredeyse yarısı “Dün çok fazla stres yaşadım.” cümlesini onaylıyor. 

Yani katılımcıların kendilerini değerlendirmeleri ile kendi deneyimleri arasında fark var. Ne zaman istersek e-postamıza bakıp sorunlara çözüm üretebiliyor olmamız pozitif algılanırken aslında fazladan iş yapmak, baskı ve de karşılığını kimsenin ödemediği emek strese yol açabiliyor. 

Bu noktada yöneticilerin çalışanlarının ekstra performansından memnun olmasının etkilerini ele almak da gerekiyor. Daha fazla saat çalışan ve daha az tatil yapan çalışanların durumu, işlerini ne kadar severlerse sevsinler zorlaşıyor. 

Çalışırken esneklik keyifli olsa da, her an işi düşünmek kişilerin özel alanlarını daraltıp kişisel özgürlüklerini sınırlandırabilir. Bir atasözü der ki: “Boş gezmektense bedava çalışmak yeğdir.” Ancak, bedava çalışmak da bir süre sonra strese ve sıkıntıya yol açacaktır. Mobil teknolojiyle yeniden şekillenen dünyamızda yeni kurallar koymanın zamanı geldi mi dersiniz?
 
Reklam: Sakarya\'da cep telefonu satan firmalar 
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]