Mısır'daki darbe karşıtlarına Sakarya'dan destek

Sakarya’daki 422’inci hafta adalet ve özgürlükler eyleminde Mısır’daki darbe kınanırken, 100 günü dolduran darbe karşıtı gösterilere destek verildi. Eylemde ayrıca Gazze’deki ambargoya da dikkat çekildi.

Sakarya’daki adalet ve özgürlükler eylemlerinin 422’inci haftasında platform adına basın açıklamasını Diriliş Saati Dergisi’nden Muhammed Emin Duman okudu.

Mısır’da devam eden darbe karşıtı gösterilere destek verilen basın açıklamasında Duman, “Mısır direnişi 100 gündür sebatla devam ettiriliyor. Amerikan akrediteli Sisi ve avanesinin yaptığı katliam ve zorbalıklar Mısırlı Müslümanların direnişini kıramıyor. İhvan’ı etkisiz kılmak hususunda olağanüstü bir kararlılık gösteren Mısır cuntası, bir taraftan İhvan’ı yasadışı ilan edip, kapısına kilit vururken diğer taraftan da hareketin önderlerine ve müntesiplerine karşı başlattığı tutuklama furyasını devam ettiriyor.

"Biz aynı senaryonun Türkiye versiyonuna 28 Şubat döneminde şahit olduk"

Öte yandan medyada geniş yankı bulan bir video, Mısır’daki darbenin Türkiye’deki 28 Şubat darbesiyle ne denli eş değer bir yapı arz ettiğini bir kere daha gözler önüne serdi. Darbe öncesinde düzenlenen ve üst düzey askeri yetkililerin katıldığı bir toplantıdan görüntülerin aktarıldığı videoda, Savunma Bakanı Sisi Mısır medyasının kontrol altına alınmasıyla ilgili henüz istenilen sonucu elde edemediklerini, ancak çok önemli adımlar attıklarını ve bu yönde gayret göstermeye de devam edeceklerini söylüyor. Biz aynı senaryonun Türkiye versiyonuna 28 Şubat döneminde şahit olduk” dedi.

"Gazze dramının Müslümanlar için hayatiyetini bir kez daha hatırlatıyoruz"

“Diren Mısır, kardeşlerin seninle” yazılı Türkçe ve İngilizce dövizlerin taşındığı eylemde, Mısır’daki darbe sonrası Gazze’deki durumun kötüleştiğine dikkat çekilerek, “Gazze’deki Hamas Hükümeti, Gazze’nin can damarı olan tünellerin Mısır cuntası tarafından viran edilmesi sonrasında büyük bir maddi çıkmaza sürükleniyor. Darbeci Mısır yönetiminin Refah kapısını çoğunlukla kapalı tutması, tünelleri Gazzeliler için yegane umut haline getiriyor. Ancak tünellerin de tahrip edilmesi, Gazzeli Müslümanların başta temel gıda maddeleri olmak üzere akaryakıt ve ilaç gibi birçok ihtiyaçtan mahrum kalmasına sebebiyet veriyor. Tüneller vasıtasıyla yapılan ticaretten gelen vergilerin, Gazze’nin gelirinin yüzde 40’ını teşkil ettiği bilinirken, bu tünellerin işlevsiz kılınması Gazze’yi ekonomik bir darboğaza sürüklüyor. Filistin sorunu ve bunun önemli bir parçası olan Gazze dramının Müslümanlar için hayatiyetini bir kez daha hatırlatıyoruz” denildi.

Açıklama Irak ve Suriye tezkerelerinin bir yıl daha uzatılmasının dış politikadaki hataların sürdürülmesine yol açacağı şeklinde değerlendirilerek, hükümete barışçıl politikaları güçlendirmesi tavsiyesinde bulunuldu.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]