Milletvekili Üstün, "AYM, kanuna aykırı kararlar alıyor"

Ak Parti, tek taraflı yargılama yapılıyor diyerek AYM’nin aldığı kararlarda hükümetin veya TBMM Başkanlığı’nın görüşünün alınmasının zorunlu olduğunu savunacak.

Ak Parti, son olarak Twitter kararı nedeniyle karşı karşıya geldiği Anayasa Mahkemesi’ne yönelik karşı atağa geçti. Ak Parti, Anayasa Mahkemesi’nin teşkilat yasasında bulunmasına rağmen, kanun tasarı ve tekliflerinin iptaline ve yürütmenin durdurulması için açılan davalara ilişkin başvuru ve ekleri, hükümet ile TBMM Başkanlığı’na göndermediğini belirledi. Ak Parti, “Tek taraflı yargılama yapılıyor” diyerek, Anayasa Mahkemesi’nin alacağı kararlarda hükümetin veya TBMM Başkanlığı’nın görüşünün alınması zorunlu olduğunu savunacak. Ak Parti bu yönde Anayasa Mahkemesi’ne yazı gönderecek.

Ak Parti Sakarya Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, 2011’de Anayasa Mahkemesi Teşkilat Kanunu’nda yapılan değişiklikle, iptal davalarında dava dilekçesi ile eklerinin TBMM Başkanlığı, Başbakanlık ile iptal davası açmaya yetkili siyasi parti gruplarına göndermesi zorunluluğu getirildiğini belirledi. Ancak Anayasa Mahkemesi’nin bugüne kadar bir çok iptal davası açılan kanun tasarı ve tekliflerine ilişkin dilekçe ve eklerin ne hükümete ne de TBMM Başkanlığı’na bildirilmediğini ortaya çıkaran Üstün, durumu Ak Parti TBMM grup yönetimine iletti.

TBMM\'nin görüşü alınacak


TBMM grup yönetimi dünkü toplantısında Üstün’ün tespitinin doğru olduğu değerlendirmesi yaparak, konu hakkında Ak Parti MYK ve hükümetin uyarılmasını kararlaştırdı. Tespite göre Ak Parti, “tek taraflı yargılama” diyerek, Anayasa Mahkemesi’nin alacağı kararlarda hükümetin veya TBMM Başkanlığı’nın görüşünün alınması zorunlu olduğunu savunacak. Ak Parti bu yönde Anayasa Mahkemesi’ne yazı gönderecek. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Anayasa Mahkemesi, iptal başvurularına ilişkin dilekçe ve ekleri bir çok iptal kararında TBMM Başkanlığı ve hükümete göndermemiş. Teşkilat yasasında göndermesi zorunlu olarak yazıyor. Anayasa Mahkemesi kuruluş kanuna uymuyor. İptal kararında hükümetin de görüşünü almak zorunda” diye konuştu.

"Vesayetle karşı karşıyayız"

Elitaş, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarına da tepki göstererek, “Anayasa Mahkemesi bu şekilde bir cevap veriyorsa Türkiye’de Anayasa Mahkemesi vesayeti ile karşı karşıya kalıyoruz demektir. Anayasa Mahkemesi kararlarını yasalar çerçevesinde, Anayasa çerçevesinde vermek zorundadır. Aksi halde biz 17 Aralık süreci ile birlikte başlayan yargı darbesi ile mücadele ettiğimiz bir süreçte 30 Mart Seçimleri’nde halkımızın yargı darbesine verdiği cevap karşısında Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın böyle bir söz söylemesi vahim bir durumdur” diye konuştu.

Üstün: "Tek taraflı yargılama"

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün ise yaptığı açıklamada, 2011 yılındaki değişiklikle, Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusuna ilişkin dilekçe ve ekleri TBMM ile hükümete gönderme zorunluluğu getirildiğini anımsatarak, “TBMM ve hükümet de görüş bildirebiliyor. Bu Anayasa Mahkemesi’nin inisiyatifine bırakılmadı. Göndermek zorunda ama göndermemiş, yıllardır kendi teşkilat kanununa aykırı kararlar alıyor. Anayasa Mahkemesi kendine göre iptal kararı veriyor, ancak TBMM Başkanlığı ile hükümetin görüşünü dahi almıyor. Hükümet belki açıklayıcı bilgilendirme yaparak iptal kararı çıkmasını engelleyebilirdi. Bu zamana kadar Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi işletmedi. Tek taraflı bir yargılama gerçekleşmiş oluyor” dedi.

Kaynak: Milliyet
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]