'Mezhepler Anlaşılmadan Ortadoğu Anlaşılamaz'

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi (SASGEM) tarafından “Mezhepsel Çatışmaların Gölgesinde Ortadoğu’da Yeni Dengeler” başlıklı konferans düzenlendi.

Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Çarşamba konferanslarının konuğu İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara oldu.

Prof. Dr. Büyükkara konuşmasında Ortadoğu’da mezhep aidiyetinin devlet aidiyetinden çok daha yerleşik ve kadim olduğunu dile getirdi. Büyükkara, “Dünyanın en sorunlu bölgesi olan Ortadoğu’da barışın sağlanmasında dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan birisi dinî ve mezhebî oluşumlardır. Bugün bölgedeki en eski ulus-devlet bile 100-150 yıllık bir tarihe sahip değilken, mezhepler ve mezhepsel aidiyet duygusu en az bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu gerçek bir kenara bırakılarak Ortadoğu’da çözüm aranması anlamsızdır” şeklinde konuştu.

Gelir dağılımındaki adaletsizliğin monarşi ve diktatörlüklerle sürdüğü Ortadoğuda, halkın mezhepsel aidiyeti bir sığınak olarak gördüğünü ifade eden Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara, bu yapının dış müdahalelerle düzelmesinin imkansız olduğunu belirtti.

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]