Meslek seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden İş ve Meslek Danışmanları ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Rehber Öğretmenleri tarafından ortaokulların son sınıf öğrencilerine, meslek seçiminin önemi ve meslek seçerken dikkat edilecek hususlarla ilgili “Mesleğe Yöneltme Çalışmaları” yürütülüyor.

Söz konusu çalışma ile meslek seçme aşamasında olan öğrencilerin, velilerinin ve öğretmenlerinin bilgi ve ilgi düzeyleri artırılarak, kişilerin kendini tanımasına, meslek ve çalışma hayatı ile ilgili bilgi ve eksikliklerinin giderilerek, meslek seçimlerinde doğru ve gerçekçi kararlara ulaşmalarına yardımcı olmaları amaçlanıyor.

Eğitimlerde, meslek seçiminin, yaşam biçimini seçmek anlamına geldiğine; gençlerin ilgilerine, yeteneklerine ve beklentilerine uygun meslek seçmeleri halinde kaliteli ve mutlu bir yaşam sürdüreceklerine vurgu yapılırken, yanlış meslek seçiminin iş bulmada güçlük, hayal kırıklığı yaşama, motivasyon düşüklüğü, işi ile ilgili olumsuzlukların özel hayata yansıması, mutsuzluk gibi sonuçları beraberinde getirebileceği üzerinde duruluyor.

2012\'de 3 bin 589 öğrenci


2012 yılında 49 okulda 3 bin 589 ortaokul son sınıf öğrencisine “Mesleğe Yöneltme Çalışmaları” eğitimi veren kurum 2013 yılında söz konusu eğitimlerin artırılarak devam etmeyi planlıyor. Meslek seçimi sürecinde olan gençlere ve velilerine destek olunması ve verilen eğitimlerin kalıcı olunması amacıyla, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından hazırlanan İŞKUR Meslek Seçimine Destek Dergisi de eğitim sonrasında öğrencilere dağıtılıyor. Dergiyi isteyen tüm vatandaşlar da, İŞKUR’un internet sitesinden elektronik dergi olarak ulaşabiliyor.

Yürütülen bu faaliyetlerle ilgili değerlendirme yapan Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin Kaya, meslek seçiminin geleceği etkileyen en önemli kararlardan biri oluğunu belirterek, “Meslek seçimi aşamasında olan öğrenciler ve aileleri bu durumu fark etmeli. Bunu fark edebilmek en az karar vermek kadar önemlidir. Ayrıca anne-babalara da bir öneride bulunuyorum; Çocuğunuzun işgücü piyasasında geçerli bir mesleği olmasını ve ileride işsizlik sorunu ile karşılaşmamasını istiyorsanız, iş bulmada bölgesel farklılıkları da dikkate alarak iş bulma olanağı yüksek olan meslekleri tercih etmeniz gereklidir” şeklinde konuştu.


11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]