Meclis'ten tren garı eylemine destek!

Sakarya CHP Milletvekili Engin Özkoç, tarihi Adapazarı ekspresinin yine Sakarya Garından kalkabilmesi için tren hattı güzergahındaki Kocaeli ve İstanbul milletvekilleriyle Meclis’te basın toplantısı yaptı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ile birlikte gazetecilerin karşısına çıkan Özkoç, aynı saatlerde gar önünde ‘’trenimizi geri istiyoruz’’ eylemi yapan Sakaryalıları selamladıklarını söyledi.

Tren garı işlevsizleştirilerek, tekrar ranta açılmaya çalışıldığını belirten Özkoç, ‘’Bu gar, biz Sakaryalılar için sadece bir ulaşım yolunu ifade etmiyor, depremle yıkılan kentimizin tarihle son bağlarından biri burası. Elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz’’ dedi.

30 milyon insan, karayoluna mahkum edildi

Özkoç, şöyle konuştu:

 ‘’Yıl 2002, Türkiye’de demiryollarında TÜİK rakamlarına göre yılda 74 milyon insan taşınıyor. Yıl 2013, yine TÜİK rakamlarına göre ülkede demiryolunu kullanan insan sayısı 46 milyon 441 bin kişi. Yaklaşık 30 milyon insan, 11 yıllık süre içerisinde karayollarına mahkum hale getirilmiştir. Bunlar kim; Öğrenciler, işçiler, emekliler, yani dar gelirliler. Bu insanları mahkum ettikleri karayollarında durum ne?  Yine TÜİK’i esas alalım. Resmi verilere göre, 2002’de 440 bin trafik kazası olmuş. 2013’e gelindiğinde 1 milyon 207 bin 354 trafik kazası meydana gelmiş.

Sorumluları biliyoruz

Sorumlusu kim? Dünyanın en güvenilir, en ucuz taşıma sisteminden insanları alıp, karayoluna mecbur bırakanlar kim? Sakarya Tren Garı’nı, 2005 yılında Balıklı Gar Alışveriş Merkezi diye adını bile koydukları projeyle rant alanına çevirmek isteyenler. Sakarya’nın, halkın çok şiddetli tepkisiyle karşılaşıp geri adım atmak zorunda kalan, ancak bugün garı, trensiz, işlevsiz bırakarak aynı hesabı tekrar gündeme taşımaya çalışanlar.

116 yıllık garımızın yaşıtları, dünyada gözbebeği

Ben soruyorum, 116 yıldır kent merkezine gelen bir tren ve bu tren hattını kullanma kültürü oluşmuş bir kent halkı varken, tren hattı neden kaldırılmak istenir? Dünyanın, Sakarya Garıyla yaşıt tren istasyonları, Paris, Zürih, Roma, Stockholm, New York, Frankfurt, onlarca tren istasyonu kent merkezinde tüm endamıyla korunmaya çalışılırken, bizim garımız neden işlevsiz bırakılır?

Trafik hikayesi komik, Eskişehir örneği ortada

Kent içi trafik sıkışıklığı gibi komik bir hikaye anlatmasınlar, hiçbirimiz inanmıyoruz. Eskişehir örneği, Yılmaz Büyükerşen’in üstün çabasıyla kent merkezinde korunan garı ortada.

Biz, Sakarya halkı olarak trenimize, geçmişimize ve geleceğimize bir kez daha sahip çıkacağız. Tren, kent merkezine gelecek. 116 yıllık tren garımız, Sapanca Erdemli Köyü’nden getirilen fidelerin asırlık çınarlara dönüştüğü güzel garımız, trensiz kalmayacak.’’

Tek vasıtalık yolu, 5 vasıtayla aldırmaya kalkıyorlar

Özkoç’un ardından söz alan Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, TCDD genel müdürü ile birlikte 2 ay önce tren hattıyla Sakarya’ya gerçekleştirdiği ziyareti anımsatarak, ‘’Tren Sakarya’ya girdiğinde, çocukluğuma geri döndüm. Bu bir tarih, kültür, bunu korumak zorundayız’’ dedi.

Adapazarı ekspresi kullanılırken, Sakarya merkezden trene binen birisinin tek vasıtayla Haydarpaşa’ya vardığını, bugün aynı noktaya ulaşabilmek için 5 vasıta değiştirmek gerektiğini anlatan Akar, şunları söyledi:

‘’Adapazarı’ndan Arifiye’ye gidiyor, Arifiye’den trene binip Pendik’e, Pendik’ten dolmuşla Kartal, Kartal’dan metroyla Kadıköy, buradan bir araç daha. Ne oldu? Zamanımızı sıfırladınız, cebimizi sıfırlandınız, kültürümüzü sıfırladınız. Bunlar herşeyi sıfırlamaya alışık da kültür sıfırlanmaz, bunun  bedeli olur.’’

TCDD Genel Müdürü’nün sözü var

Akar, TCDD Genel Müdürü’nün Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin istemesi halinde, Arifiye-merkez hattında rayları iyileştirme, hemzemin geçitlerde altgeçit yapma ve hat sayısını artırma sözü verdiğini söyledi ve belediyenin konuya sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Çocuklarınız da sizden hesap soracak

İstanbul Milletvekili Faik Tunay da bugünün dünyasında İstanbul’u, Kocaeli’yi, Sakarya’yı birbirinden ayrı düşünmenin mümkün olmadığını ifade ederek, ‘’Şehirleri insanlar gibi görmek zorundayız. Dertlerine, sorunlarına, 116 yıllık binasıyla ruhuna sahip çıkmalıyız. ‘Yıkalım yeni bina yapalım, alışveriş merkezi yapalım’…Bu hepimizi zedeliyor. Yarın çocuklarınız da sizden bunların hesabını soracak’’ diye konuştu.

‘’Devletin gücü nehirden alıp toprağa koymaya yetmiyor’

Engin Özkoç, basın toplantısının sonunda, Sakarya Nehri’nde 19 gündür aranan Süleyman Abuçka’yı ve ailesinin dramını da gündeme getirdi.

Abuçka’nın annesinin ve ikiz bebeğe hamile eşinin gözünde yaş kalmadığını söyleyen Özkoç, çalışmaların yetersiz kalmasını eleştirdi. Özkoç, ‘’Devletin gücü bu kardeşimizi Sakarya Nehrinden alıp toprağa koymaya yetmiyor. Bugün, sadece 15 kişilik bir ekiple arama yapılıyor. Tüm aile balçık içinde sevdiklerinin cesedini bulmaya çalışıyor. İlgili tüm kurumlarla görüşüyoruz, bir çözüm yok. Akıl almaz bir şey’’ diye konuştu.
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]