Matthias Von Kummer, ATSO'yu Ziyaret Etti

Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Matthias Von Kummer, Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası'nı (ATSO) ziyaret etti.

Başkonsolos Matthias Von Kummer, Almanya'daki yatırım imkanları ve işbirliği fırsatları hakkında bilgi vermek, Almanya'nın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarını anlatmak ve yaşanan sıkıntıları birebir konuşmak, ayrıca AB-Türkiye ilişkileri hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere ATSO'ya ziyaret gerçekleştirdi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk, Sakarya'nın 90'lı yıllardan itibaren sanayi alanında gelişme gösterdiğini söyleyerek, “ATSO olarak 10 bin üyemiz ve genel olarak 100 binden fazla çalışanımız var. İlimizi coğrafi açıdan Anadolu'ya açılan kapı olarak değerlendirebiliriz. Sakarya sanayisi başlıca otomotiv sektörü, gıda, tekstil, tarım ve tarıma dayalı sanayide gelişme göstermiştir. Sakarya'da 775 hektarlık Organize Sanayi Bölgesi ve 256 sanayi parseli bulunmaktadır. Türkiye ihracatının yaklaşık 3,5 milyar dolarlık kısmı Sakarya'dan yapılmaktadır. Bu Türkiye ihracat payında küçümsenmeyecek bir rakamdır. İlimizde 750 civarında KOBİ üretimle iştigal etmektedir” dedi.

Sakarya'nın ihracatında temel ürünlerin ağırlıklı olarak otomobil, otomotiv yedek parçalarından oluştuğunu belirten Öztürk, ilin dış ticaret bağlantılarının, ihracat ve ithalat ağırlıklı işlerle uğraşan sanayici ile tüccar sayısının her geçen gün hızlı bir şekilde arttığını belirtti.

Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Matthias Von Kummer ise, Almanya'nın Türkiye'nin bir numaralı ticari ortağı olduğunu dile getirerek, ülkesinde 3 milyon Türk vatandaşı ile 1 milyon Türk kökenli Alman vatandaşının yaşadığını kaydetti. Türk - Alman ilişkilerinin Osmanlılar döneminden bu yana devam ettiğini, ekonomik-sosyal ve askeri konularda tarihin her döneminde işbirliği ve kader ortaklığı yaptıklarını belirten Kummer, “Aynı cephede omuz omuza savaşan askerlerin torunları olduğumuz için iki ülke ilişkilerinin çok daha iyi olması gerekmektedir. Türkiye son 6 yıl içinde çok büyük gelişme gösterdi ve ilerleme kaydetti. Türkiye bununla gurur duymalı” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yüzde 4,5'luk büyümesinin çok iyi bir rakam olduğunu dile getiren Kummer, "Türkiye ve Avrupa Ekonomik Birliği arasında imzalanan Ankara Sözleşmesi, Türkiye ve Almanya için çok olumlu bir anlaşma. Bu anlaşmaya müteakiben Türkiye, Almanya'ya işçi göndermeye başladı. Savaştan yeni çıkmış ve işçiye ihtiyacı olan Almanya ile işsizlik sorunu yaşayan Türkiye arasında işbirliği sayesinde Almanya'dan Türkiye'ye yaklaşık 11 milyar avroluk bir para transferi gerçekleşti ve ayrıca çalışmak için Almanya'ya gelen işçiler kendi ülkelerinin gelişimine önemli katkılar sağladı" dedi.
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri konusunda da düşüncelerini dile getiren Kummer, Türkiye'nin artık AB'ye üyelik konusunda tereddütleri ve kararsızlığının söz konusu olmadığını, 3 Ekim 2005 tarihinde imzalanan müzakere ile yeni bir sürece girdiğini söyleyerek, "Bu süreç artık AB'ye tam üye olmak istiyoruz anlamına geliyor. İmzalanan müzakere sürecinde açılan 35 başlık ile ilgili şartları düzenlemek gerekiyor. Bu çok kolay olmayacak, elbette zor başlıklar var. Özellikle insan hakları, yargı, anayasa düzenlemeleri gibi başlıklar, ekonomik başlıklar düzenlenmesinden daha uzun süreli ve zor konular. Ancak Türkiye'yi AB üyesi olarak görmek istiyoruz" diye konuştu.

Almanya'nın İstanbul Başkonsolosu Matthias Von Kummer ayrıca, Almanya'nın uyguladığı vize kurallarının Shengen Vize kuralları çerçevesinde işlediğini belirtti. Buna bağlı olarak ticari vize alabilmek için Alman hükümetinin belirlediği kuralların çok yorucu ve bir çok bürokratik işlem içerdiğini, kuralların dışına çıkma hakları olmadığını kaydeden Kummer, ancak esneklik söz konusu olabileceğini dile getirdi.

Türkiye ile Almanya'nın ticari ortak olmalarından dolayı ticari olarak tanınan şirketler için 5 seneye kadar vize verebilme haklarının olduğunu söyleyen Kummer, bunun haricinde bağlı oldukları yasanın dışına çıkamadıklarını ifade etti. Almanya'nın Türkiye'ye yılda 200 binden fazla vize verdiğini belirten Kummer, iş dünyasının vize prosedürünü hafifletmek için çalışmalar yaptıklarını, bu bağlamda Almanya'ya seyahat edecek olan şirket sorumlularının öncelikli olarak vize işlemlerini halletmeleri gerektiğini belirtti.
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]