Marketçi ile sakasağanın şaşırtan yakınlığı

Adapazarı\'nda, kendisini  besleyen market sahibi ile saksağan arasındaki yakınlık görenleri şaşırtıyor.  

Adapazarı\'nda market işleten Nurkan Sütçü, marketinin önünden ayrılmayan saksağan ile dostluğunu şöyle anlattı:

"Saksağanı bir süre önce kedi kapmış. Semtteki çocuklar da onu kedinin ağzından almışlar. Benim kuşları sevdiğimi bildikleri için bana getirerek, \'Ağabey sen kuşları çok seviyorsun diyerek\' bıraktılar. O günden beri bakıyorum. Daha 5 aylık. Ağzımda kaşar peynirini ezip yediriyorum. Saksağan yüz metreden fazla insanları yanına yaklaştırmaz. Yumurta hırsızıdır. Diğer kuşlar da bu nedenle kesinlikle saksağanı yanlarına yaklaştırmazlar. Geldikten sonra 4 gün sesi çıkmadı. Ufak yaraları vardı iyileştirdim. Bunların, insanlara alışması çok zor olmasına rağmen bana alıştı. Saksağan çok hareketli, çok zeki bir kuş. Bazen uzaklaşıyor peşinden gidip buluyorum. \'Şükür\' diye çağıyorum hemen gelip omuzuma konuyor. İstediği gibi uçup gidiyor, akşamları geliyor. "

Saksağan kuşunun özellikleri 

Saksağanlar kargaya benzeyen siyah beyaz renkli, uzun kuyruklu ve kısa kanatlı kuşlardır. Hemen hemen her yerde yaşarlar. Hızla çoğalırlar. İşgalci bir kuş türüdür.

Bu kuşlar tavuk yumurtası dahil her türlü yumurtayı çalarlar ve kırıp yerler. Alıştıkları yere sık sık yem için giderler. Diğer kuşların yavruları savunmasız bırakılırsa, saksağanlar anında alıp götürürler ve yerler. Hatta atmaca, şahin ve doğan gibi yırtıcılara karşı saldırı yapma cesaretini bile çekinmeden gösterirler.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]