Mantarda istiridye bereketi

Pamukova Bayırakçaşehir Mahallesinde İlçe Tarım Müdürlüğünden teknik destek alarak işe başlayan Geyve’li üretici ilk istiridye mantarlarını üretti.

Pamukova’da Bayırakçaşehir Mahallesinde faaliyet gösteren Orbah soğuk hava tesisinin sahibi Geyve Alifuatpaşa Mahallesinden Cihat Bağcıoğlu tesisin bir odasında İstiridye Mantarı üretmeyi planladı. Pamukova İlçe Tarım Müdürlüğünden teknik destek alarak işe başlayan Bağcıoğlu ilk üretimini yapmaya başladı.

80 m2 alanda deneme amaçlı başlayan üretimde talebin çok yüksek olması üzerine, kapasiteyi bir dahaki üretimlerde arttırmayı düşündüklerini anlatan Bağcıoğlu, çok yüksek yatırım maliyeti gerektirmeyen, teknik olarak aşılmayacak zorluğu bulunmayan istiridye mantarında yüksek verimin yakalanabildiğini kaydetti.

İstiridye mantarının ham maddesi olan miselin; pamuk endüstrisi atığı olan çırçır artığının, fermente edilmesi sonrası fırınlanarak kompost haline getirildiğini anlatan Bağcıoğlu, piyasadan temin ettikleri bu hazır kompostu delikli poşetlerin içine doldurulak demir profiller üzerinde desteklenip 24 derece sabit sıcaklıktaki kapalı ortamda 21 gün bekletildiğini anlattı.Daha sonra mantar doğuşları ile birlikte sıcaklığı 15 dereceye düşürüp %85 nem vererek sarım yapılmasını beklediğini anlatan Bağcıoğlu 10 gün içinde sarım tamamlanarak ,mantarların toplam 30 günde toplanabilir duruma geldiğini ifade etti.İstiridye mantarını kilogramı 5 liradan pazarlama sıkıntısı yaşamadan sattıklarını anlatan Bağcıoğlu ilk hasatta 3 ton ürün almayı hedeflediklerini belirterek ileriki zamanlarda üretim kapasitesini arttıracaklarını belirtti.

İstiridye mantarı üreticisi Bağcıoğlu “Üretime başlamadan önce bizleri ziyaret ederek bizlere güven veren İlçemiz Kaymakamı başta olmak üzere, üretimin her safhasında bizlere teknik destek sağlayarak bu üretimi yapmamıza vesile olan Pamukova İlçe Tarım Müdürü ve görevli ziraat mühendislerine teşekkür ederiz” dedi.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]