Maliye Bakanlığı Tazminat Ödeyecek

Adapazarı'nda ruhsatsız tabanca alım satımına aracılık ve ruhsatsız tabanca bulundurmak suçundan iki gün gözaltında tutulduktan sonra tutuklanan ve 85 gün cezaevinde yatan kişi beraat edince Maliye Bakanlığı'na tazminat davası açtı. Şahıs, 8 bin 186 YTL tazminat almaya hak kazandı.

Erenler Beldesi Dörtyol Sanayi Sitesi'nde restorant dükkanı bulunan Mustafa D. (40), 4 Aralık 2004'de Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nün düzenlediği operasyonda 'Ruhsatsız tabanca alım satımına aracılık etmek' ve 'Ruhsatsız tabanca bulundurmak' suçundan gözetim altına alındı. İki gün gözaltında tutulan Mustafa D. çıkartıldığı 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Mustafa D. 85 gün sonra 1 Mart 2005'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mustafa D, 4 Haziran 2007'de yargılandığı suçtan beraat etti. Mahkemenin verdiği karar 11 Haziran 2007'de Yargıtay tarafından onaylandı.


MALİYE BAKANLIĞI ALEYHİNE AÇTIĞI TAZMİNAT DAVASINI KAZANDI

Yargılama sonucunda beraat eden Mustafa D. suçsuz yere gözaltına tutulduğu ve 85 gün cezaevinde yattığı için maddi ve manevi zarara uğradığını belirterek Maliye Bakanlığı hakkında, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 20 bin YTL manevi, 5 bin YTL de maddi olmak üzere, 25 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün görülen karar duruşmasına Mustafa D.'nin avukatı İsmail Gürses ile hazine avukatı Emine Asan katıldı. Mustafa D.'nin avukatı Gürses, suçsuz yere hapis yatan müvekkilinin iş yerinde müşteri kaybına uğradığını belirtti. Gürses, maddi ve manevi zarara uğrayan müvekkilinin zararının hazineden tahsil edilmesini istedi. Tazminat talebini kısmen kabul eden mahkeme, Maliye Bakanlığı'nın 986 YTL maddi ve 5 bin YTL manevi olmak üzere toplam 5 bin 986 YTL'nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte Mustafa D'ye ödenmesine karar verdi. Mahkeme, sanığın yargılama sürecince ödediği avukatlık ücreti olan 2 bin 200 YTL'nin de hazine tarafından davacıya ödenmesine hükmetti. Böylece mahkeme mağdura toplam 8 bin 186 YTL ödenmesine karar verdi.

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]