Maden Deresi: "Herkes Bir Kez Görmeli"

SakaryaRehberim ekibi olarak, Sakarya'nın güzelliklerini keşif için Ultima Doğa Sporları derneğiyle 14.06.2010 tarihinde trekking yaparak Maden Deresi'ne çıktık.


Maden Deresi Hakkında Bilgi

Karasu ve Kocaali’ye kadar gelmişken deniz kıyısının sıcağından bunalanlar için çok yakında bir yer Maden Deresi; Adapazarı'na yaklaşık 1,5 saat, Karasu'ya ise 10 dk. uzaklıkta, Kocaali sınırlarında.

Karasu-Kocaali arasından içeriye doğru girince Çam Dağları'ndan kaynağını alan Maden Deresi’ne ulaşacaksınız. Derenin sesini dinleyerek, yeşile bezeli bir derede yürüyüşler yapmak ve güzel bir kır sofrası kurmak için ideal bir yer.

Çok Eskiden Burada Madenler Varmış

Çok eskiden burada kurşun, boraks, çinko ve altın madenleri varmış. 1914’de bütün galerileri çökerterek bölgeyi terketmiş işletmecileri.

Durmadan akan şelalesi, tarihi mağarası ile gezip dinlenirken bir yandanda tarihe tanıklık edeceksiniz. Kayın, çınar, ceviz ve fındık ağaçlarıyla donanmış. Ekim-Kasım aylarında kestane toplayabilirsiniz. Çevrede meyve ve sebze yetiştiriliyor. Bahçesinde çalışan bir üreticiden hemen orada koparılan sebzeler alabilirsiniz.


Maden Deresi'nde Konaklama İmkanı Yok

Maden Deresi’nde konaklama olanağı yok. Çadırınızı yanınızda getirmediyseniz Karasu veya Kocaali’ye gitmeniz gerekir. Güzel bir yemek yeyip, demlikle gelen tavşankanı çayı içtikten sonra bir kilim serip ağaçların altında güzel bir öğlen uykusu çekebilirsiniz. Mevsimine göre yerdeki küçük yaban çileklerini ya da böğürtlenleri toplayabilirsiniz. Kentlerde büyüyen çocuklarınız için güzel bir değişiklik olur. Paçalarınızı sıvayıp derenin içinde yürüyüş de yapabilirsiniz. Derenin sularından yararlanan bir alabalık çiftliği de kurulmuş. Uğrarsanız hem seyreder hem de balık alabilirsiniz.

Maden Deresi'ne Tırmanış

Piknik alanından şelaleye doğru çıkabiliyorsunuz. Şelaleye doğru tırmanış ya derenin içinden yapılıyor ya da maden çıkartmak için kullanılan dar ve tehlikeli mağara ve geçitlerden yapılıyor.

Derenin içinden geçmek için özellikle yanınızda ayağa bağlanan ve kaymayan sandaletler olması gerekiyor. Ama akan su epey soğuk. Gerçi eskiden dere suyuna girmek haricinde bir seçeneğiniz yokken; şimdi dere içinde açılan yolları kullanarak da yer yer karadan yer yer sudan ilerleyebiliyorsunuz.

Eğer mağara ve geçitleri kullanacaksanız da muhakkak spor ayakkabı yerine trekking botlarını tercih ediniz. Çünkü yer yer 30 cm ile 1 mt. arası patikalardan geçiyorsunuz ki; bir yanı 100 mt'lik uçurum, bir yanı ise dik bir yamaç. İşte bu dar ve nemli yolları kullanırken hayati tehlike oluşmaması açısından ayağınızda kaymayacak bir ayakkabı olması gerekiyor. Mağaralar ve taş balkonlar ise yaklaşık bir insan boyunda ve bir kişinin geçebileceği genişlikte. Ama yine bu mağara ve balkonlarda bölge bölge çok darlaşıyor. Hatta sırt çantanızı elinize alıp elleriniz ve dizlerinizi yere verip, emekleyerek ilerlemeniz gerekiyor. Mağara ve geçitlere çocuk, yükseklik korkusu ve kalp hastalığı olanların çıkarılmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu durumdakiler dere içinden geçerek şelaleye gitmelidir.

Maden deresi bölgesine giriş ücretli. Araba başına 15 TL gibi bir ücret alınıyor. Buraya giderken yiyeceğinizin yanınızda olmasında fayda var. Bölgede çeşmede var ama çok ihtiyacınız olursa dere suyundan da içebiliyorsunuz. Ama yine de yanınızda soğuk suyunuz olmalı.

Burayı ziyaret etmeyi düşünüyorsanız muhakkak şelaleye yürümelisiniz Ama şelale'nin oluşturduğu gölete atlamayı düşünüyorsanız bir kez daha düşünmelisiniz. Çünkü suya atladığınızda kaburgalarınızı cendere içine almışcasına nefesiniz kesiliyor. Soğuğa çok dayanıklı değilseniz suya atlamadan önce bir kez daha düşünmelisiniz...

Maden deresi herkesin en azından bir kere görmesi gereken doğal bir güzellik. Bir gününüzü buraya ayırmalısınız.

13 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]