Libya'daki Türk İşçiler Aç Susuz ve Yardım Bekliyor

İnşaatta çalışmak için gittikleri Libya'da mahsur kalan 63 Türk işçi, zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Kendilerini Libya'ya götüren şirket ve Endonezyalı ortağından 74 gündür paralarını alamayan işçiler, Türkiye'ye dönebilmek için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım bekliyor.

Türk firmasının aldığı inşaat ihalesinde çalışmak için Libya'ya giden 63 Türk işçi, paralarını alamadıkları için 74 gündür Libya'da mahsur kaldı. Ne Türk firmadan ne de Endonezyalı ortağından paralarını alamadıklarını belirten işçiler, inşaat halindeki bir bina içinde zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor. Libya'da Türk Büyükelçiliği'nin de kendilerine yardım etmediğini belirten işçiler, Başbakan Erdoğan'dan yardım istiyor.

Başbakan Erdoğan'ın uzun bir aradan sonra resmi ziyaret gerçekleştirdiği Libya'da Türk işçilerin dramı yaşanıyor. İşçilerin iddiasına göre Endonezya merkezli Citramegah Karya Gemilang (CKG) inşaat şirketi Libya'da yapılacak inşaat işinin bir kısmını Mersin merkezli bir şirkete ihale etti. İnşaat işi için yaklaşık 18 ay önce Türkiye'den işçi getirildi ve çalışmalar başladı. Türk firması ile Endonezya firması arasındaki ortaklık bundan yaklaşık 3 ay önce sona erdi. Anlaşmazlığın sona ermesi için bir süre daha Libya'da bekleyen Türk işçiler anlaşmanın sağlanamaması ve paralarının da bitmesi üzerine ortada kaldı. Tüm çabalarına rağmen ne Türk firmasından ne de Endonezyalı firmadan paralarını alamayan Türk işçiler 74 gündür Türkiye'ye dönemiyor. İnşaat halindeki bir binada açlık ve susuzlukla mücadele eden Türk işçilerin son umudu olan Büyükelçiliğin kapıları da yüzüne kapanmış. Elçilik yetkililerinin "yardım edeceğiz" diyerek pasaportlarını aldığını söyleyen işçiler bir aydır oradan da bir sonuç çıkmadığını ifade ediyor.

SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR

Sağlıksız koşullarda inşaat halindeki binada yer yataklarında yatan Türk işçiler, yiyecek yemek bulamadıklarını içmek için suyu bile Libya'da hayırsever bir kişinin kendilerine getirdiğini belirtiyor. Açlık, susuzluk altında hayatta kalma mücadelesi veren işçiler çoğu zaman yemek yerine yumurta ve ekmek yiyerek günlerini geçirdiklerini ifade ediyor. Paralarını alamadıkları için Türkiye'deki ailelerinin de kışa kömür ve odun alamadan girdiğini belirten işçiler, yetkililerden yardım istiyor.

BAŞBAKAN BİZE SAHİP ÇIKSIN

Ne Türk firmanın, ne Endonezyalı firmanın ne de Büyükelçilik yetkililerinin kendilerine sahip çıkmadığını söyleyen Türk işçiler, Libya'yı ziyaret eden Başbakan Erdoğan'dan yardım istedi. Başbakan Erdoğan'a güvendiklerini ve kendilerini kurtaracağına inandıklarını belirten işçiler, Aden Körfezi'nde Somalili korsanlar tarafından kaçırılan Horizon Gemisi'ni mürettebatı için seferberlik ilan eden Türkiye'nin kendilerini de kurtarmasını istedi. Türk işçiler, "Orada 16 kişi için devletimiz alarma geçti, burada 63 kişi zor durumdayız, devletimiz bize de yardım etsinler." şeklinde konuştu.

Ramazan Bayramı'nı Libya'da mahsur geçirdiklerini hatırlatan Türk işçiler, Kurban Bayramı'nı memleketlerinde ailelerinin yanında geçirmek istediklerini belirtti.

İşçilerin Türkiye'deki evlerinde ise hüzün ve korku hakim. Kış aylarının soğuk günlerine parasız ve yakacaksız girdiklerinin söyleyen Türk işçilerin aileleri, yakınlarına kavuşmayı gözyaşları içinde bekliyor.

Öte yandan, konuyla ilgili açıklama yapan Türk firmasının yetkilileri ise, konuyla bir ilgilerinin bulunmadığını ve işçileri Erkan G. ve Muharrem Ş. isimli şahısların Libya'ya götürerek dolandırdığını öne sürdü. İki şahsın Libya'da kendi firmalarının ismini ve kaşesine kullanarak iş yaptığını öne süren şirket yetkilileri iddiaların kendilerine ulaşması üzerine Endonezya merkezli CKG firmasını uyardıklarını dile getirdi.

"İŞÇİLERİN AİLELERİNİN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ SÜRÜYOR"

Çalışmak için gittikleri Libya'da paralarına alamadıkları için memleketlerine dönemeyen 63 Türk işçinin aileleri büyük endişe yaşıyor. Yemek bulmakta zorlanan ve inşaat halindeki bir evde zor şartlar altında kalan işçilerin anne-babaları, eş ve çocukları Türk yetkililerden yardım bekliyor. Mağdur Türk işçilerden 4'ünün yaşadığı Ferizli İlçesi Bakırlı Köyü'ndeki aileler, Kurban Bayramı öncesinde yakınlarına biran önce kavuşmak için dua ediyor. Mağdur işçilerin eşleri de köyde birbirlerine destek oluyor.

İki çocuk annesi Safiye Sağdıç, eşi Mustafa'nın 4 ay önce çalışmak için Libya'ya gittiğini söyledi. Maaşlarını alamayan eşinin iki aydır evine dönemediğini ve zor şartlarda yaşamını sürdürdüğünü ifade eden Sağdıç, 1 diye konuştu.

Eşi Selim Hızlı'nın yokluğunda iki çocuğuyla birlikte yaşamaya çalışan Saniye Hızlı da eşinin döneceği günü sabırsızlıkla bekliyor. Eşinin aç ve susuz şekilde gurbette çaresizce yardım beklediğini anlatan Hızlı, şunları söyledi, "Eşimle en son perşembe günü görüştük. Pazar günü döneceklerini söylemişti ama dönmediler. Endişeliyim. Hiç paraları yok. Aç ve susuzlar. Bir parça kuru ekmek buldular mı seviniyorlar. Biran evvel dönmelerini bekliyoruz." Selim Hızlı'nın 5 yaşındaki oğlu Halil'de babasını çok özlediğini ve eve gelmesini istedi.

Eşi Vedat Gezer'den günlerdir haber alamadığını belirten Fatma Gezer ise, "Eşlerimizden sağlıklı bir haber alamıyoruz. Ben bir kaç defa telefon ettim. Kendisi hiç aramadı. Durumlarının iyi olmadığını duyuyoruz. Endişe ediyoruz. Kendi imkanlarıyla gelmeleri mümkün değil. Yetkililer eşlerimizin buraya gelmelerine yardımcı olsunlar. Yetkililer yardımcı olursa eşlerimize kavuşuruz." dedi.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]