Lavaboya atık yağınızı dökerken bir kez daha düşünün

Evde kullanılan sıvı yağlar lavaboya döküldüğünde hem çevre kirliliğine neden oluyor hem de boruların tıkanmasına neden oluyor.

Akyazı ilçesinde giderlerden geri basan su nedeniyle evini su basan bir vatandaş SASKİ ekiplerinin giderlere tazyikli su basmasına rağmen giderlerini açtıramadı. Bir tesisatçının kırarak açtığı giderlerden ise donmuş atık yağlar taşlaşmış bir şekilde çıkarıldı.

Atık yağların lavaboya döküldüğünde ya da çöpe atıldığında doğaya büyük zararlar verildiğine dikkat çeken SASKİ yetkilileri, “Lavabolara dökülen, çöpe atılan bitkisel atık yağ nehirlere, göllere, denizlere ulaşarak su kaynaklarının kirlenmesine yol açmakta, bu da doğada yaşamlarını sürdüren canlılara zarar vermektedir. Lavaboya dökülen bitkisel atık yağlar sudaki katı maddelerle birleşerek, binaların atık su borularına ve kanalizasyon sistemlerine zarar vermektedir” dedi.

Atılan yağlardan dolayı tıkanan giderler Akyazı SASKİ ekipleri tazyikli su sıkma yöntemiyle sorunu çözmek için müdahale etmesi bazı durumlarda yeterli olmuyor.

Lavabo gideri tıkanan Akyazılı bir vatandaş, “Lavabo gideri atılan sıvı yağlar neticesinde tıkandı. SASKİ müdahale etti fakat zamanla oluşan yağ kütle halini alınca sorunu gideremedik. Tamir için tesisatı kırmak zorunda kaldık. Yağ kütlesini görünce gözüme inanamadım. Suyun gitmemesinden dolayı evi su bastı ayrıca tamir masrafı oluştu. Çevreyi kirletmemek için yağları artık lavaboya dökmeyeceğim” dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]