Lale Müldür de Sapanca Şiir Akşamları'nda

Ünlü kadın şairlerimizden Lale Müldür de nadir katıldığı etkinlikler arasına Sapanca Şiir Akşamlarını seçti ve hayranlarıyla Sapanca’nın ayışığında buluşacak.

27 Haziran akşamı Sapanca’da şiirlerini seslendirecek Lale Müldür; Türk şiirinin lirizm birikimleriyle ilintisiz, imge ya da görüntü düzeyinden çok, beslendiği farklı kültürlerdeki kavramlar ve kaynaklar üzerine kurulu şiirin köşe taşlarından biridir.

Lale Müldür Kimdir?

Lale Müldür,  liseyi Robert Kolej’de bitirdi. Şiir bursu alarak İtalya'ya Floransa’ya gitti. 1977’de İngiltere’ye giderek Manchester Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden lisansını, Essex Üniversitesi Edebiyat Sosyolojisi Bölümü’nden master derecesini aldı. 1983'te Belçikalı ressam Patrick Jacquart ile evlenerek Brüksel'e gitti. 1983-1986 arasında burada yaşadı. 1986'da yurda döndü.

İlk şiirleri 1980’de Yazı ve Yeni İnsan dergilerinde yayımlandı. Gösteri, Defter, Şiir Atı, Oluşum, Mor Köpük, Yönelişler, Sombahar dergilerinde birçok şiir ve yazısı yayımlandı. Şiirlerinden bazıları bestelendi ve filmlerde kullanıldı. Şiirlerinden bir seçki "Water Music" adıyla Dublin’de yayınlandı (Poetry Ireland, 1998). Fransız ressam Colette Deblé’nin resimleri üzerine yazdığı şiirler ise Fransız Enstitüsü’nden "Yağmur Kızı Böyle Diyor" adıyla Fransızca yayınlandı.

Bir dönem Radikal gazetesinde yazdı. Yurt dışındaki birçok toplantıda Türkiye’yi temsil etti. 1998'de yazdığı “Divan ü Lügat-it-Türk” isimli kitabı Fransız bir Türkolog tarafından Fransızcaya çevrilmiştir. Şairin, New York'ta yayımlanacak bir şiir kitabının çevirisi ise devam etmekte ve şiirlerinin bir kısmı İsrail'de İbranice'ye çevrilmektedir.

Lale Müldür’le yapılan bir röportajda ise sanatçı şunları söylüyor; ‘‘Tütsü, yakışıyor benim şiirlerime'' diyor. Çünkü bir yerlerde okumuştum; “insan üzülünce, ruhu tıpkı tütsü dumanı gibi kendinden uzaklaşırmış”.

Lale Müldür'ü sadece şiirlerinden tanıyorsanız, yarım kalmışsınız demektir, çünkü onu tanısanız, bir tütsü dumanı gibi ona yakınlaşırsınız..

DESTİNA

Dün gece sen uyurken

İsmini fısıldadım

Ve hayvanların korkunç

Öykülerini anlattım


Dün gece sen uyurken

Çiçeklere su verdim

Ve insanların korkunç

Öykülerini anlattım onlara


Dün gece sen uyurken

Yüreğim bir yıldız gibi bağlandı sana

İşte bu yüzden sırf bu yüzden

Yeni bir isim verdim sana

DESTİNA

Sen öyle umarsız uyusan da bir köşede

İşte bu yüzden sırf bu yüzden

Yaşamdan çok ölüme yakın olduğun için

Seni bu denli yıktıkları için

DESTİNA

Yaşamımın gizini vereceğim sana

Bu sene Sapanca Şiir Akşamları’na katılan değerli şairler arasında bulunanlar;

1. Ablâziz VELİYEV (Kırım Tatarı)
2. Adem TURAN
3. Alphan AKGÜL
4. Altay ÖKTEM
5. Ayşe KOKİYEVA (Kırım Tatarı)
6. Cafer TURAÇ
7. Dilâver OSMAN (Kırım Tatarı)
8. Hayriye ÜNAL
9. Hicabi KIRLANGIÇ
10. Hüseyin ALEMDAR
11- Metin KAYGALAK
12- Mustafa AYDOĞAN
13. Naciye ÜSENİOVA (Kırım Tatarı)
14. Neşe YAŞIN
15. Rıdvan CANIM
16. Roni MARGULİES
17. Serkan Ozan ÖZAĞAÇ
18. Sina AKYOL
19. Şeryan ALİ (Kırım Tatarı)
20. Yılmaz TAŞÇIOĞLU

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]