'Kuzu ve buzağıları yağmurdan ve rüzgardan koruyun'

Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, mevsim itibariyle en çok buzağı ve kuzu kaybının bu günlerde yaşandığını belirterek hayvanların telef olmaması için yağmurdan ve rüzgardan korunması gerektiğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, kuzu ve buzağı doğumlarının başladığını, yapılan araştırma sonucunda, en problemli dönemin doğumdan sonra 3-4 haftalık süre olduğu olduğunu belirtti. ABD‘de buzağı ölümlerinin yüzde 66’sı, Fransa da yüzde 6’sı bu dönemde yaşandığını ifade eden Yıldız, “Yavru kayıplarını en aza indirmek için beslenme, barınma ve temizliğe dikkat edilmeli. Buzağı ve kuzular annelerini emerek beslenmeli. Bu mümkün değilse biberonla besleme yapılabilir. Ancak biberonla besleme yaparken süt sıcaklığına dikkat etmek gerekir. Sütün sıcaklığının 1-2 derce düşmesi buzağı ya da kuzunun ishal olmasına yol açar. İshale vaktinde müdahale edilmemesi ölümle sonuçlanabilir” uyarısında bulundu.

Kuzu ve buzağı sağlığında en çok dikkat edilmesi gereken konuların başında, yavruların ıslanmaması rüzgara ve özellikle cereyanda kalmaması olduğunu dile getiren Yıldız, şunları kaydetti: “Havalandırma da çok önemli. Ahırın her tarafı sıkı sıkıya kapatılıp havasız bırakmamalı. Yeterli bir havalandırma mutlaka olmalıdır. En iyi havalandırma çatıdan yapılan havalandırmadır. Havalandırılmayan işletmelerde hayvanın dışkısından meydana gelen amonyak ve metan gazları et süt verim kaybına, solunum sistemi hastalıklarına neden olur. Bu sebeple sağlıklı havalandırma çok önemli.”

9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]