Kutluata: Milli bir enerji politikasına ihtiyaç var

MHP Sakarya Milletvekili Prof.Dr. Münir Kutluata, partisinin grubu adına TBMM’de Türk Petrol Kanunu Tasarısı’nın birinci bölümü hakkında konuştu.

Türkiye’nin büyük bir enerji soruna olduğuna dikkat çeken Kutluata, enerji ihtiyacının yüzde 72’sinin ithalatla karşılandığını söyledi. Kutluata, “2002 yılında 9 milyar dolar olan enerji ithalatı 2012 yılında 60 milyar doları aşmış bulunuyor” ifadelerini kullandı. Kıbrıs Rum kesiminin Güney Kıbrıs bölgelerinde yaptığı arama faaliyetlerine zengin gaz kaynaklarına ulaştığını hatırlatan Kutluata, “Hükümet her konuda olduğu gibi esip, gürlemişti. Şimdi, iş geldi, İsrail’in taşıyacağı bu petrolü Türkiye’den geçirilmesini sağlayarak Türkiye’ye bir fayda sağlanır mı, İsrail’e jest yapılabilir mi noktasına” dedi. Kutluata, “ Denizcilik müzesine gönderilmesi gereken Piri Reis Gemisi’ni “Bölgede petrol aramaya gönderdik.” diyerek batmaktan zor kurtulan bir gemiyle Türkiye kendi iddialarını kendisinin ciddiye almadığını göstermişti” dedi.

Enerji talebini kökten çözebilmesi için önünde üç yol olduğunu anlatan Kutluata, “Zengin enerji kaynaklarına sahip ülkelerde olduğu gibi ihtiyacı kendi kaynaklarından karşılamak, millî büyük petrol şirketlerine sahip olarak bunların diğer bölgelerde yaptığı aramalarda elde ettiği petrollerle ihtiyacı karşılamak ve ekonomik politikalar ve  gelişmiş ekonomik yapılarla, kendisi rezerve sahip olsun olmasın ihtiyacını cari açık vermeden ithalatla karşılamak 3 yoldur. Bunların hangisinde bu iktidarın on yıldır mesafe aldığını ve başarılı olduğunu sormak gerekmektedir” dedi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının durumuna dikkat çeken Kutluata, “ Türkiye’de büyük tecrübe kazanmış ve kendimizce büyük petrol şirketlerinden sayılan bir millî kuruluşu bu maksatla kullanıp ve Türkiye\'nin enerji açığını telafide bundan faydalanmak   yerine onu özelleştirmeye açmak ve elden çıkarmanın bir kanuna gerekçe yapılması  bu kanunun pek de maksada uygun bir kanun olmadığını göstermektedir. Yeni ve ciddi bir millî petrol kanununa zemin hazırlanması gerekir kanaatindeyiz” dedi.
10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]