'Kuş Gribi Gözlem İstasyonları' Kurulmalı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Uzun, kuş gribi riski altında bulunan Türkiye'de göçmen kuşların konakladığı sulak alanlarda 'Kuş Gribi Gözlem İstasyonları'nın kurulması gerektiğini söyledi.

Kuşların göç sezonunun başlaması nedeniyle Avrupa ve Asya'da çok sayıda ülke kuş gribine karşı önlem alıyor. Göçmen kuşların kışı geçirdiği çok sayıda Avrupa ülkesi önlem alırken, uzmanlar Türkiye'nin de göç yollarının üzerinde olduğuna dikkat çekiyor. Sibirya'dan daha sıcak ülkelere göç etmeye başlayan kuşların güzergahında Azerbaycan, İran, Irak, Gürcistan, Ukrayna, Hollanda, İngiltere, Bulgaristan da bulunuyor.

SAÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Uzun, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, kuzeyden güneye inen göçmen kuşların dinlenmek, barınmak ve üremek için Türkiye'deki sulak alanları tercih ettiğini bildirdi. Uzun göç mevsiminin başlamasıyla birlikte kuşların kuş gribi riskini de beraberinde getirdiği uyarısında bulundu. Uzun, Birleşmiş Milletler Kuş Gribi Gözlem Gurubu'nun raporuna göre bugüne kadar dünyada 275, Türkiye'de ise 17 kişinin kuş gribi hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdiğini ifade etti. Türkiye'de 13 ilde kesinleşmiş, 18 ilde de şüpheli kuş gribi vakasının tespit edildiğini anlatan Uzun, kuş gribi nedeniyle 1 milyon civarında kanatlının itlaf edildiğini bildirdi.

Bir milyona yakın kanatlı hayvanın doğal yaşamlarından geri çekilmesinin ekosistem açısından büyük tehlike oluşturduğunu kaydeden Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaz aylarında birçok insanın ölümüne neden olan kene vakalarının artış göstermesinde kanatlı hayvanların itlaf edilmesininin önemli rol oynadığını düşünüyorum. Bunun araştırma yapılarak ortaya konması gerekiyor. Genel olarak ekosistemin işleyişi bakımından mutlaka bu durumun yaz aylarında ortaya çıkan kene olaylarıyla bağlantısının olduğunu düşünüyorum. Çünkü kanatlı hayvanlar kene türü böcekleri yiyerek besleniyorlar. Siz bu kadar kanatlı hayvanı itlaf ederseniz, zararlı böceklerin sayısıda artar."

Kuş gribinin başta kanatlı hayvan sektörü olmak üzer ülke ekonomisine büyük zararlar verdiğini söyleyen Uzun, kuş gribine karşı alınacak önlemlerin sonuç üzerinden değil sebep üzerinden hareket edilerek çözülmesi gerektiğini savundu. Kuş gribinin sebepleri üzerinden hareket edildiği taktirde çok daha iyi sonuçlar alınacağını belirten Uzun, göçmen kuşların konakladığı sulak alanlarda 'Kuş Gribi Gözlem İstasyonları' kurularak hastalığın takip edilebileceğini bildirdi. Uzun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Virüsü göçmen kuşlar taşıyor. Özellikle yeşil baş ördek ve kazların bu virüsü taşıdıkları biliniyor. Yapılması gereken en önemli şey göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan ülkemizde kuş gribi gözlem istasyonları kurulmalıdır. Türkiye'de göçmen kuşların konakladığı çok sayıda sulak alan var. Bu kuşlardan örnekler alınarak tahlil edilebilir. Virüs taşıyıp taşımadığı ortaya çıkartılabilir."

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]