Kurumayla karşı karşıya kalan Sapanca Gölü TBMM'ye taşındı

CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, Sakarya ve Kocaeli\'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’nde 29,90 metre olarak açıklanan kritik eşiğin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 27 metreye düşürdüğünü söyledi.

Özkoç, Sapanca Gölü ile ilgili sorunu bir kez daha TBMM gündemine taşıdıklarını belirterek, Bakan Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle soru önergesi verdiğini kaydetti.

Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Sapanca Gölü’nün krtik su seviyesini 29.90 olarak açıklarken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Erdoğlu’nun kritik seviyeyi 27 metre olarak açıklaması CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un tepkisine sebep oldu. Gölün önceden belirtilen kritik seviyenin de altına düşerek 29,50’e gerilediğini ifade eden Özkoç, ‘’Bakanlık, gölü kurtarmak için acil harekete geçecek diye beklerken, kritik eşiğin aşağıya çekildiğini öğreniyoruz. Bakanlık, gölde kritik eşik oyunu oynuyor. Gölün yarısı bataklık olmuş hala bize sorun yok havası yaratmaya çalışıyor. Bakanlık, sanki Sakaryalılarla dalga geçiyor’’ dedi.

Özkoç, Mayıs 2013’ten bu yana göl suyunun alçaldığına dikkati çekerek, aylardır soru önergeleri, kanun teklifleri, suç duyurularıyla konuyu gündemde tutmaya çalıştıklarını, çözüm önerileri ortaya koyduklarını vurguladı. Çabalarının bakanlığı harekete geçirmeye yetmediğini, yaptıkları baskı sonucu ortaya konan takvimin Ocak 2015’te başlatılacağını anlatan Özkoç, şöyle konuştu: ‘’Gölün su seviyesi, suyun kalitesi ve ekolojik denge için sınır kabul edilen 29,90 metrelik kritik eşiğin altına düştü. Biz, siyasiler, akademisyenler, gazeteciler, kamuoyu aylardır kritik eşik diye 29,90 metreyi tartışıyoruz. Ancak Bakan Eroğlu, basına yaptığı açıklamada kritik eşik için 27 metreyi telaffuz ediyor. Biz de kendisine soruyoruz, gölü kurtaracak mısınız yoksa suyu azaldıkça ‘sorun yok’ diyebilmek için yeni eşikler mi belirleyeceksiniz?’’

"Kritik seviyeyi neden 27 metreye düşürdünüz"

Sorunu bir kez daha Meclis gündemine taşıdıklarını belirten Özkoç’un, Bakan Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesi şöyle:

‘’1) Sapanca Gölü\'nde, su kalitesinin düştüğü ve ekolojik dengede tahribatın başladığı sınır kabul edilen kritik eşik, 29,9 metreden 27 metreye mi çekilmiştir?
2) Kritik eşiğin aşağıya çekilmesindeki bilimsel gerekçe nedir?
3) Kritik eşiğin yeniden hesaplanmasına neden ihtiyaç duyulmuştur?
4) Sapanca Gölü\'ndeki su seviyesi alçaldıkça yeni \'kritik eşik\'ler belirlenecek midir?
5) Sapanca Gölü\'ndeki durumun aciliyeti ve önemini dikkate alarak, 2015 yılı başında atmayı planladığınız çözüm adımlarını, acilen hayata geçirmeyi düşünüyor musunuz?’’
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]